03 december 2020

A féknyereg karbantartása: miért ilyen fontos?

A fékeknél jelentkező zajt nem mindig hibás tárcsák és fékbetétek okozzák. Gyakran elég a féknyereg megfelelő karbantartása a probléma megoldásához: fedezzük fel, hogyan is hajtsuk végre.

A hatékony működés érdekében a fék részegységeinek érintkezésbe kell lépniük egymással, hogy súrlódást hozzanak létre. Ugyanakkor amikor nincs szükség a jármű lassítására, rendkívül fontos, hogy a tárcsák és a fékbetétek eléggé visszahúzódjanak és ne okozzanak hosszantartó érintkezést, és ne akadályozzák a mozgást, vagy rosszabb esetben ne okozzák a részegységek károsodását a súrlódás következtében létrejött túl magas hő miatt.

Ez a folyamatos és könnyed érintkezés a féktárcsa és a fékbetét között okozza a részegységek rendkívüli kopását, a berendezés túlmelegedését és ettől keletkeznek zajok és rezgések.

Ahhoz, hogy a fékrendszer megfelelően és biztonságosan működjön, a részegységeknek szabadon kell mozogniuk. Ezek fémből készülnek az anyag mechanikai és hőállóságának kihasználása érdekében, de ennek a negatív oldala az, hogy a fémek nagy része idővel korrodálódni és fáradni kezd.

A féknyereg vezetők azok az elemek, amelyek a fém és a környezet között létrejövő elektrokémiai reakció hatására könnyen korrodálódhatnak.
Egy autó fékrendszere folyamatos stressz alatt áll, az olyan jelenségeken túl, mint a szennyeződés, víz, só és piszok, amelyek felgyorsítják a korrózió mértékét. Egy agresszív magasnyomású mosás is káros lehet, és kellemetlen nehézségeket okozhat: egy magasnyomású vízsugár elég ahhoz, hogy lecsupaszítsa a féknyereg szigetelő tömítéseit, és vízszivárgásokat hozzon létre az érintkező felületek között. A lúgos mosószerek ezen felül olyan korróziós és oxidációs jelenségeket indíthatnak el, amelyek kellemetlen sípolások létrehozásával terjednek tovább, amíg szükségessé nem válik a féknyereg érintkezési pontjainak szétszerelése, átvizsgálása és megfelelő kenőanyaggal történő kezelése.
 

Milyen kenőanyagot válasszon?

 
A megfelelő kenőanyag kiválasztása nagyon fontos a berendezés jó működésének megőrzéséhez. A nem megfelelő kenőanyag használata a kívánttal ellentétes hatást érhet el, azaz a megkent vezetőkben megsavasodik a kenőanyag, és elvész a nyereg mozgóképessége, ami a fékek túlhevüléséhez vezet.
 
A piacon különféle termékek léteznek a fékberendezés kenésére: nagyon elterjedtek a rézalapú kenőanyagok, de a galvanikus oxidáció elkerülése érdekében jobb lenne rézmentes kenőanyagokat használni.

A használatra alkalmas kenőanyag típus ezen felül a kezelni kívánt érintkezési területtől is függ. A kitett érintkezési pontok, mint a tartóelemek támasztópontjai és a féknyergek olyan kenőanyagot igényelnek, amelynek nem csak bírnia kell a fékezés során létrejövő magas hőmérsékletet, de állnia kell a vízzel történő "mosást" is a korrózió elleni védelem folytatásához.

Brembo B-QUIET ez a tökéletes megoldás mindehhez: az alkalmazott formula teljesen fémmentes, tehát nem merül fel a galvanikus korrózió lehetősége. A Brembo kenőanyag nagyfokú mosási ellenállással rendelkezik és magas az olvadáspontja, így folyamatos védelmet nyújt az alkalmazási felületeken. Javasolt az alkalmazása a fékbetét és a féknyereg fémrészeinek támaszkodási pontjain, és ajánlott az alkalmazás közben ügyelni arra, hogy ne szennyezze a fékbetétek és féktárcsák súrlódó felületeit, amivel leronthatja a fékezési teljesítményt.

Az úszónyereg csúszásvezetői és azok perselyei viszont eltérő típusú kenőanyagot igényelnek. A féknyereg gumirészei (szigetelő tömítések, porvédő harangok, dugók, a vezetők harmonikái) EPDM alkalmazásával készültek, ami a DOT fékfolyadékokkal kompatibilis anyag.

Az EPDM károsodhat az olyan nem kompatibilis kenőanyagok használata esetén, mint az ásványolaj, a nem tolerált kenőanyagok és mosószerek. A gumirészek beszívhatják a kenőanyagot, és idővel megduzzadhatnak, elveszítve a tömítő képességüket. Ez komoly károsodást okozhat a féknyeregnél, és annak következtében a féktárcsáknál és a fékbetéteknél is, rontva a fékteljesítményt és a fékezési kényelmet, valamint a részegységek élettartamát.

Ezért amikor a féknyereg karbantartási műveleteit végzik, akkor a megfelelő kenőanyag gondos kiválasztása ajánlott a különböző területeken történő alkalmazáshoz, valamint javasolt megfelelően végezni a kenésnél és a részegységek ellenőrzésénél az összes járulékos műveletet.
 
Jarrusatulan huoltaminen: miksi se on niin tärkeää?
 

Hogyan kell elvégezni egy féknyereg helyes karbantartását?

 
A féknyereg szakember által végzett megfelelő karbantartása egy sor olyan műveletet irányoz elő, amelyek lehetővé teszik a részegység teljes hatékonyságának megtartását:
  • Vizsgálja át és tisztítsa meg a féknyereg rugóit és kengyelét. Tisztítsa meg figyelmesen a fékbetétek fészkeit;
  • Kenje meg a fékbetét és a féknyereg közötti érintkezési területeket megfelelő kenőanyaggal;
  • Ellenőrizze a dugattyúkat, tömítéseket, védőharangokat és a féknyereg mozgó elemeit, hogy megbizonyosodjon azok sérülés- és korróziómentességéről és mozgásképességéről. Ezen felül azt is ellenőrizni kell, hogy ne legyenek szivárgások;
  • Tisztítsa ki és kenje meg a féknyereg mozgócsapjait egy dedikált kenőanyaggal;
  • Használjon egyedi zsírt minden részegységhez;
  • Sérült, rozsdásodó vagy elhajlott részegységek esetén cserélje ki azokat új részegységekre (tudjon meg többet itt Brembo féknyeregjavító készlet).
Adatvédelem">