30 április 2021

Alkatrészek: az Eredeti Alkatrész és a Matching Quality közötti különbséget jelző 10 tényező

A Brembo 10 pontban elmagyarázza, hogyan lehet leküzdeni az OE alkatrészek és a szabványos alkatrészek közötti zűrzavart.

A Brembónak egyre többen tesznek fel kérdéseket, és ezek közül az egyik legnehezebben megválaszolható a fékberendezés alkatrészeire vonatkozik. A gumiabroncsok kivételével minden, amit rendszeresen kicserélnek egy gépkocsin – a motorolajtól a fékbetétekig, a hűtőfolyadéktól a szűrőkig – szabad szemmel nem látható, és nehéz felmérni.
 
Az egyik legrégebbi probléma a fékekre, az üvegekre, az elektromos részekre és akár a kipufogó berendezésre vonatkozó Original Equipment (OE) és Matching Quality közötti ellentét. Már a két kifejezés is nehézkes azok számára, akik nem tudnak angolul, és gyakran alkalmazzák a generikus gyógyszerek metafóráját.
 
Ennél nagyobbat nem is lehetne tévedni, mivel az Original Equipment és a Matching Quality közötti különbség lényegi, nem csak a márka hírneve vagy a reklámbefektetések tekintetében, ahogy azt az alábbiakban bemutatjuk. De először egy pontosítás, ami segít, hogy jobban megismerje a Brembót.
 
A Brembo, mint a legfontosabb gyártók számos autó- (és motorkerékpár-) modelljének fékrendszerét és eredeti berendezései alkatrészeinek gyártója, az Európában, Észak- és Dél-Amerikában és Kínában található üzemeknek köszönhetően több mint három évtizede Eredeti Alkatrész gyártó (OEM).
 
Itt van 10 különbség az Original Equipment és Matching Quality között. De mielőtt belennénk a két típus közötti különbségek lényegébe, egy hasznos javaslat arra, hogy azonnal és könnyen azonosítsuk az Original Equipment termékeket.
 
Hogyan lehet felismerni egy Original Equipment terméket

Hogyan lehet felismerni egy Original Equipment terméket

 
Minden Original Equipment termék azonnal felismerhető, mivel a csomagoláson megtalálható az OE szállítói logó.
 
Ugyanebből az okból a Brembo utángyártott OE-termékei azonnal felismerhetők. A Brembo fékbetétek, féktárcsák, felújított féknyergek, fékpofák és fékdobok dobozán szerepel az OE beszállítói logó.
1. Könnyen mondjuk, hogy öntöttvas
 
Történelmileg a féktárcsák mindig öntöttvasból készültek, és ma az utakon lévő autók többsége még mindig ezt az anyagot használja, eltekintve a szénkerámia anyagot használó exkluzív szuperautóktól. Sokan azonban figyelmen kívül hagyják, hogy az öntöttvas kifejezés különböző típusú változatokat tartalmaz, amelyek kémiai összetételük és így teljesítményük tekintetében különböznek.
 
A Brembo több mint 40 különböző öntöttvas változatot használ. Az Original Equipment alkatrészek melletti döntés valójában pontosan a gyárilag szerelt termék anyagának választását jelenti. Ugyanez nem garantált a szabványos alkatrészek esetén.
 

2. A fékbetétek nagyszerű világa

 
A Brembo fékbetétcsalád maximális fékbiztonságot nyújt, köszönhetően az összes gyártási fázis abszolút ellenőrzésének: a kutatástól és fejlesztéstől a tesztelésig a súrlódóanyag gyártásán és a mechanikai folyamatok végrehajtásán keresztül.
 
A Brembo több mint 100 különböző vegyületet használ a fékbetétekhez, amelyek mindig a legjobb megoldást kínálják a jármű és a vezetés típusa számára, mind a teljesítmény, mind a kényelem tekintetében. Egy Matching Quality gyártó esetén ugyanezt a sokszínűséget feltételezni utópia.
 

3. A külső néha megtévesztő

 
Első pillantásra egy gazdaságos minőségű féktárcsa hasonlónak tűnhet az Original Equipmenthez, de ki tudja biztosítani, hogy néhány hónap elteltével a kettő még mindig esztétikailag megkülönböztethetetlen lesz? Egyáltalán nem biztos, hogy egy festés hatása megmarad akkor is, ha az alkatrészt egy autóban használják.
 
Az UV-bevonattal ellátott Brembo tárcsák nagyobb korrózióállóságot garantálnak, amit a sóköd-kamrában és a nedvességállóságra végzett vizsgálatok is igazolnak. Ez nemcsak az autó felhasználójának esztétikai örömét elégíti ki, hanem a tárcsa korrózióval és légköri anyagokkal szembeni nagyobb védelmét is eredményezi.
 

4. Egységben az erő

 
A Brembo a prototípus fázisától kezdve szorosan együttműködik az autógyártókkal az új modellek megvalósításának fázisában, hogy tanúsítást szerezzen a leghatékonyabb fékberendezésnek. A fékalkatrészek tanulmányozása, beleértve a statikus és közúti teszteket, arra az autómodellre optimalizáltak, melyet a berendezéssel fel fognak szerelni.
 
Ez az együttműködés lehetővé teszi a Brembo számára, hogy megismerje és reprodukálja az eredeti fékalkatrészek szoros tűréshatárát, amelynek értékei az egyes berendezések esetében eltérőek. Ugyanez nem mondható el a szabványos alkatrészek gyártóiról, mely alkatrészek így deformálódhatnak a fékezési felületen (DTV), és a féktárcsák forgás közben rezeghetnek (run out).
 

5. A titok belül van

 
Volt idő, amikor egy jó féktárcsa felismeréséhez elég volt egy pillantást vetni a felületére és a kiképzésére. A modern féktárcsák sokkal összetettebbek, mint gondolnánk, köszönhetően a bennük lévő szellőzőkamráknak, melyek célja, hogy a lehető leggyorsabban elnyeljék a hőmérsékletet; ezek a kamrák a féktárcsa darabolása nélkül nem láthatók.
 
A Brembo által szabadalmaztatott terelőoszlopos szellőztetés (PVT) számos Original Equipment féktárcsa jellemzője. Ez a technológia, köszönhetően a terelőoszlopok alakjának és az eloszlásának, létre tud hozniegy levegő keringetést a szellőzőkamra belsejében, amely lehetővé teszi a legnagyobb hőeltávolítást, amellett, hogy kialakít egy akadályt a repedések kialakulása ellen. A legújabb generációs Brembo féktárcsákon a terelőoszlopok kialakulása eltérő, és három körvonal mentén helyezkednek el a fékfelületen. A Matching Quality gyártóknak nincs joguk a PVT szellőzés használatára.
 

6. De a külsejük is eltér

 
A Brembo fékbetétek felületi hőkezelésnek, úgynevezett scorchingnak vannak alávetve, ami maximális hatékonyságot garantál még a legmagasabb hőmérsékletenis.
A scorching általában nincs jelen a gazdaságos minőségű fékbetéteken, ez a megoldás lehetővé teszi, hogy előre megszüntesse azokat a gázokat, amelyek magas hőmérsékleten jelentős mértékben csökkentik a súrlódási együtthatót a tárcsa és a betét között. Nincs tehát fading jelenség, és a fékezési viselkedés állandó.
 

7. Csendes fékek

 
Az optimális fékezés biztosítása mellett a Brembo Original Equipment fékbetétjei magas szintű kényelmet biztosítanak a fékezés során. Ez a alátétet alkotó különböző rétegeknek, a gumi, acél és gumi rétegnek köszönhetően sikerül, ez biztosítja a csillapítást. De az alapvető döntés, ebben az esetben is, mint a teljesítmény esetén is, a vegyületre vonatkozik, amelynek, amellett, hogy biztosítja a biztonságos fékezést, garantálnia kell a maximális kényelmet és a bosszantó zajok és fütyülések hiányát is.
Mondani sem kell, hogy kevés a Matching Quality fékbetét gyártó, aki befektetne ennek az aspektusnak a kutatásába és fejlesztésébe.
 

8. Semmi sem kerüli el a nagy testvér figyelmét

 
Egy Brembo fékalkatrész csak  akkor kerül forgalomba, ha megfelel a legszigorúbb, minden használati körülmények között elvégzett teszteknek, még a legszélsőségesebb körülmények között is. A tesztek statikus padokon kezdődnek, ahol a termékeket a járművön a különböző környezeti feltételek között érvényes fizikai terhelésnél nagyobb erőhatású ciklusoknak vetik alá.
 
Ezt követik a dinamikus padokon végzett tesztek, amelyek során keresztül a felszerelt jármű dinamikájának reprodukálása történik. Ebben az esetben is az üzemi terhelésnél nagyobb terheléseket alkalmaznak az ellenállás, hatékonyság, kényelem és funkcionalitás biztosításához. Végül pedig jönnek a közúti tesztek. Egy gazdaságos alkatrészeket gyártó vállalat nemigen rendelkezik ezeknek a folyamatoknak a végrehajtásához szükséges forrásokkal, módszerekkel és berendezésekkel.
 

9. Egyszerű összeszerelés

 
A Brembo fékbetétek csomagolása hasznos információkat és műszaki termékadatokat, valamint a különböző piacok által megkövetelt nemzetközi tanúsítványok szimbólumait tartalmazza.

A telepítést számos tartozék és szerelőkészlet is segíti, amelyek megtalálhatók a dobozban, de letölthetők a webhelyről is. Első fékbetétek esetén ez nélkülözhetetlen segítség, mivel ezeknél a rossz oldalon történő felszerelése növeli a zajt és a kopást, és csökkenti a fékteljesítményt.
 

10. Éljen a fenntarthatóság

 
A Brembo fenntarthatóság és környezetvédelem iránti elkötelezettsége a kutatás és fejlesztés első fázisaitól fogva minden tevékenységet felölel, hogy egyre fenntarthatóbb termékeket, megoldásokat és folyamatokat kínálhasson. Ez a megközelítés a szabványos alkatrészek gyártási folyamataiban is nyilvánvaló.
 
A Brembo által használt festés UV-szárítással történik. Mivel az UV-festékek vízbázisú alapúak, eltérnek a hagyományos, vegyi oldószereken alapuló festékektől. Az energiafogyasztás ezért alacsonyabb, és nincs illékony szerves vegyület kibocsátás.
 
Original Equipment - Brembo
Adatvédelem">