12 november 2020

Féktárcsa bordás vagy terelőoszlopos szellőzéssel: a különbségek

Teljesítmény, élettartam és ellenállás: fedezzük fel a terelőoszlopos szellőző féktárcsák minden előnyét!

Miért használnak szellőző tárcsákat?

 
Egy féktárcsát érő termikus hatások rendkívül intenzívek; az összes energia amivel a jármű rendelkezik a tárcsa/betét érintkezésénél keletkező hővé alakul át, és a helyi hőmérsékletemelkedés jelentős. A tárcsa öntvényének és a fékbetét súrlódó anyagának eltérő hővezető képessége függvényében az esetek többségében a keletkező hő több mint 80%-át a tárcsa veszi fel.
 
Ezért a tárcsa hűtése a fékberendezés jó működéséhez meghatározó. Ez a jármű mozgása okozta levegő keringésen keresztül, de elsősorban a tárcsa forgása okozta levegőmozgással valósul meg.
A semlegesítendő hő mennyiségének függvényében a fék helyes működését biztosító megfelelő megoldásokat kell alkalmazni. A hőcserélő felület növelése érdekében az általában alkalmazott megoldás a szellőző tárcsa, a szellőző csatorna megfelelő szélességével és egyre hatékonyabb szellőzési formákkal. A tömött tárcsákhoz képest, amiket többségében közepes gépkocsik hátsó tengelyén vagy kompakt autók és városi autók első tengelyén alkalmaznak, ezek jobb hűtést biztosítanak.
 
A Brembo már több évvel ezelőtt szabadalmaztatta a PVT (Pilar Venting Technology) terelőoszlopos szellőzési technológiát, ami a terelőoszlopok formájának és elhelyezkedésének köszönhetően a szellőzőkamrában olyan levegő keringést tud előidézni, ami lehetővé teszi nagyobb hőmennyiség eltávolítását; továbbá olyan a terelőoszlopok pozíciója, hogy az jó akadályt képez a repedések kialakulásával és terjedésével szemben.
 
A 90-es évektől mostanáig ez a fajta technológia folyamatosan fejlődött, különösen a nehézgépjárműveken és a nagy hőterhelésnek kitett járműveken javítva a teljesítményt.
 
A Brembo utolsó újdonsága a tehergépkocsikat és a nagyobb teljesítményű autókat szolgáló PVT plus szabadalom, ami a korábban fejlesztett összes technológiát magában foglalva még tovább javítja a fékteljesítményt.
 
Féktárcsa bordás vagy terelőoszlopos szellőzéssel: a különbségek
 

Milyen jobbításokat kínál a PVT szellőzés a hagyományos szellőzéshez képest?

 
A fékezés alatt kialakuló magas hőmérséklet idővel a tárcsa kopását okozza, ami lecsökkent fékteljesítménnyel és túlzott fékbetét kopással jár.
 
A PVT szellőzés, egy jobb hűtőrendszernek köszönhetően, 40%-kal növeli a hő okozta repedéseknek való ellenállást, csökkentve ennek következtében a kopást és növelve a féktárcsák és fékbetétek átlagos élettartamát.
 
A Brembo folyamatosan fokozta a PVT szellőző tárcsák minőségét, a tehergépkocsik piacán kifejlesztette a T Pillar és Star Pillar szabadalmat.

A T Pillar megoldást arra fejlesztették ki, hogy megakadályozza a részecskék beszűrődését a tehergépkocsik féktárcsa szellőzőkamrájába, a Star Pillar megoldás tovább növeli a hő okozta repedéseknek való ellenállást.
 
Többek között ezeknek a szabadalmaknak a kialakítása során szerzett ismereteknek köszönhetően lehetett kialakítani a mind a tehergépkocsik piacára mind a személygépkocsik piacán a négyajtós prémium és  nagyteljesítményű gépkocsi szegmensnek szánt PVT Plus rendszert.
 
Miben áll a PVT Plus megoldás?

Miben áll a PVT Plus megoldás?

 
A PVT Plus szellőző rendszer a korábbi rendszerekhez képest tovább javítja a szellőzést, a fékbetétek és féktárcsák élettartamát tovább növelve.

A terelőoszlopok különleges latin keresztnek nevezett formája és azok elhelyezése 30%-kal növeli a hő okozta repedéseknek való ellenállást azon túl, hogy a tárcsa tömegét akár 10%-kal is csökkenti.

Ez többféle előnnyel jár nemcsak fékezésnél, hanem általában a jármű teljesítménye tekintetében. A kisebb tömeg kisebb fogyasztást, kevesebb CO2 kibocsátást és jobb kezelhetőséget is jelent.
 

Mit jelent mindez a vezetésbiztonság szempontjából?

 
Az új PVT Plus szellőzőrendszer ahhoz, hogy minden fékberendezésnél fokozottabb biztonságot garantáljon az adott jármű specifikációja szerint megfelelően egyedileg kialakított eltérő geometriai formákat alkalmaz minden egyes tárcsánál.
 

És a szerviz és karbantartás szempontjából?

 
Hajlított bordás és irányított szellőzésű tárcsák esetén, melyeknél egy adott tárcsát alkalmaznak a jobb oldali keréknél és egy másikat a bal oldali keréknél, a PVT Plus megoldás alkalmazása esetén mindkét tárcsát egy referencia tárcsára lehet cserélni, ami a magas teljesítménynek köszönhetően az irányított bordás tárcsák teljesítményével azonos vagy annál nagyobb teljesítményt biztosít. Ez azt jelenti, hogy egyszerűbb a szerelés és az alkatrészek kezelése.
 
Adatvédelem">