03 Σεπτεμβρίου 2019

5 συμβουλές για έλεγχο του αυτοκινήτου σας όταν επιστρέφετε από τις διακοπές σας

Το αυτοκίνητό σας κινδυνεύει περισσότερο από το «στρες των διακοπών» παρά από το «στρες της επιστροφής»

Μετά από τις διακοπές μας είμαστε λίγο πιο ξεκούραστοι. Αυτό που ενδεχομένως να μην ξεκουράστηκε καθόλου είναι το αυτοκίνητό σας! Εάν πήγατε διακοπές σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος με το αυτοκίνητό σας, το εκθέσατε στη φθορά, στην άμμο, στο αλάτι και σε μια σειρά από εξωτερικούς παράγοντες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παραθαλάσσιου περιβάλλοντος. Πριν επιστρέψετε στη ρουτίνα σας, σκεφτείτε λίγο το πιστό μεταφορικό σας μέσο και τη σταθερή του δέσμευση να σας συνοδεύει καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας: θα ήταν καλύτερα να προγραμματίσετε έναν έλεγχο για αξιολόγηση της κατάστασης του αυτοκινήτου σας όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας!
 
5 tips for your car check up when return from your holidays

Την Άνοιξη, περιγράψαμε τους κύριους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο όχημα καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι. Τώρα που πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού, πρέπει να μάθετε ποια μέτρα πρέπει να λάβετε για τη συντήρηση του αυτοκινήτου σας μετά τις διακοπές. Οι συστάσεις μας αναφέρονται παρακάτω.
 
Η σπουδαιότητα του προσεκτικού καθαρισμού στο τέλος του καλοκαιριού
Είμαστε συνήθως πολύ προσεκτικοί κατά την προετοιμασία του αυτοκινήτου μας πριν φύγουμε για τις διακοπές μας, αλλά δεν δείχνουμε την ίδια προσοχή και όταν επιστρέφουμε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το αυτοκίνητο λερώνεται αναπόφευκτα, εσωτερικά και εξωτερικά, με χώματα, σκόνες και φύλλα που μπορεί να εισχωρήσουν στα υφασμάτινα καλύμματα. Για να τα διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση, πρέπει να τα καθαρίσετε με ειδικό προϊόν και να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό. Συγκεκριμένα, η άμμος είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του αυτοκινήτου σας: ακόμη και με το πιο ελαφρύ αεράκι, μπορεί να εισχωρήσει στα μηχανικά εξαρτήματα, στον χώρο επιβατών και σε άλλα εσωτερικά εξαρτήματα. Τα φίλτρα πρέπει επίσης να ελεγχθούν και να αντικατασταθούν, εάν απαιτείται. Επομένως, για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα άμμου και αλατιού, πρέπει να εκτελεστεί προσεκτικός καθαρισμός του αμαξώματος του αυτοκινήτου, των φλαντζών, του κινητήρα και των τροχών, συμπεριλαμβανομένων των φρένων.
Η τακτική συντήρηση είναι το κλειδί για την παράταση της διάρκειας ζωής και την προστασία του αυτοκινήτου σας, ακόμη και όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας.
 
Φθείρονται και τα ελαστικά
Ο κινητήρας και το αμάξωμα δεν είναι τα μοναδικά εξαρτήματα που καταπονούνται. Οι καταστροφικές επιδράσεις της θάλασσας μπορούν να επηρεάσουν και τα ελαστικά: η άμμος και το αλάτι προσβάλλουν τα ελαστικά και επομένως απαιτείται οπτική επιθεώρηση, ακολουθούμενη από τακτικό καθαρισμό, ώστε να αποφευχθεί η φθορά. Εάν διανύσατε πολλά χιλιόμετρα, συνιστάται επίσης έλεγχος της φθοράς των ελαστικών. Τα ελαστικά φθείρονται συνήθως πιο εύκολα λόγω της καυτής ασφάλτου, ειδικά εάν δεν είναι υψηλής ποιότητας. Το ανώμαλο οδόστρωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει φθορά στο πέλμα των ελαστικών. Εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον ειδικό ελαστικών της περιοχής σας.   
 
Το αλάτι έχει διαβρωτικές επιδράσεις
Ο θαλασσινός αέρας είναι αλμυρός και η άμμος και το νερό έχουν φυσικά πολύ αλάτι: οι διαβρωτικές επιδράσεις αυτών των στοιχείων μπορεί να προκαλέσουν φθορά στο αμάξωμα και σε άλλα εξαρτήματα του αυτοκινήτου. Η προληπτική κατεργασία του αμαξώματος μειώνει τη φθορά, αλλά λόγω της υγρασίας, κρύσταλλοι άλατος μπορούν να σχηματιστούν παντού, ακόμη και στον χώρο του κινητήρα. Επομένως, εκτός από τις προφυλάξεις που λαμβάνετε πριν από την αναχώρησή σας, συνιστάται επίσης ο προσεκτικός καθαρισμός του οχήματος μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές σας για να απομακρυνθούν τα περισσότερα υπολείμματα αλατιού. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει επίσης αλάτι στα ρούχα και στα μαγιό σας, επομένως η ταπετσαρία μπορεί να φθαρεί (κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν μπείτε στο αυτοκίνητό σας).
Δεν πρέπει να παραλείψετε ούτε το κάτω μέρος του αμαξώματος. Σε αυτήν την περιοχή συσσωρεύεται θαλασσινό αλάτι και τα υπολείμματα διαβρώνουν μακροπρόθεσμα τα μεταλλικά εξαρτήματα ανεπανόρθωτα. Συνιστάται το προσεκτικό πλύσιμο αυτού του εξαρτήματος και η απομάκρυνση του αλατιού επειδή σε αυτό το τμήμα του αυτοκινήτου βρίσκονται επίσης το σύστημα ανάρτησης και άλλα ευαίσθητα εξαρτήματα.
 
Προσοχή στον ήλιο
Όπως προστατεύετε το δέρμα σας από την έκθεση στον ήλιο, μην ξεχνάτε να προστατεύσετε και το αυτοκίνητό σας από τις επιδράσεις της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας. Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι σημαντικό πρόβλημα για το αμάξωμα: στη βαφή και στα πλαστικά εξαρτήματα συγκεντρώνονται το καλοκαίρι έντομα και χυμοί από τα δέντρα που περιέχουν οργανικά σωματίδια, τα οποία μπορεί να είναι διαβρωτικά υπό την επίδραση του καυτού ήλιου, με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στη βαφή. Η παρατεταμένη ζέστη προκαλεί επίσης κινδύνους ξεθωριάσματος και θαμπώματος του αμαξώματος λόγω του στρώματος καυσαερίων, χημικής σκόνης και οξύτητας της βροχής που εναποτίθεται στο αυτοκίνητο.
Τι προφυλάξεις μπορείτε να πάρετε; Πρώτον, σταθμεύετε το αυτοκίνητο στη σκιά, σε προστατευόμενο χώρο ή χρησιμοποιήστε σκίαστρα για να περιοριστεί η έκθεση στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο. Πλένετε το αυτοκίνητο τακτικά (τουλάχιστον μία φορά τον μήνα) για να απομακρύνονται τα οργανικά υπολείμματα από τη βαφή και τα τζάμια. Μην ξεχνάτε επίσης την κατεργασία με ειδικά προϊόντα: μετά το πλύσιμο, μπορείτε να απλώσετε σφραγιστικό κερί που επιβραδύνει τη διάβρωση της βαφής, καθώς και προϊόντα κρέμας, τζελ ή balsam στο ταμπλό, στα πλαστικά εξαρτήματα και στη δερμάτινη ταπετσαρία ώστε να διατηρούνται μαλακά.
 
Έλεγχος λαδιού και φίλτρων
Τέλος, ο έλεγχος των φρένων, του λαδιού και των φίλτρων αποτελεί σημαντικό μέτρο που διασφαλίζει ότι το αυτοκίνητο θα βρίσκεται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση για τη φθινοπωρινή περίοδο. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος του υγρού φρένων μπορεί να προστατεύσει τις δισκόπλακες, τα τακάκια, τις σιαγόνες και όλο το σύστημα πέδησης. Τα περιβάλλοντα με υγρασία βοηθούν στην αλλοίωση του υγρού φρένων, κυρίως λόγω της υγροσκοπικότητάς του, της τάσης του δηλ. να απορροφά την υγρασία και επομένως να ευνοεί την απόφραξη από ατμούς (vapour lock). Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να αναπληρώνετε ή να αλλάζετε το υγρό φρένων, τηρώντας προσεκτικά τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, πριν αρχίσει να μειώνεται η λιπαντική δράση, με επακόλουθη φθορά των φρένων, των δισκόπλακων και των τακακιών.
Check oil and filters

Πού πρέπει να γίνει ο έλεγχος του αυτοκινήτου σας όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας;
 
Το «στρες των διακοπών» μπορεί επομένως να οδηγήσει στην πρόκληση φθοράς στο αυτοκίνητό σας. Είστε έτοιμοι να εκτελέσετε τους απαιτούμενους ελέγχους όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας;
Εμπιστευτείτε το αυτοκίνητό σας στο δίκτυο Brembo Expert! Το προσωπικό του δικτύου προσφέρει υποστήριξη ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας και τις καλύτερες συμβουλές συντήρησης για το αυτοκίνητό σας.
Βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε:
  • μη διστάσετε να εκτελέσετε προληπτικές εργασίες στο αμάξωμα
  • εάν είναι δυνατόν, καθαρίζετε τακτικά το αυτοκίνητο κατά τις διακοπές σας
  • όταν επιστρέψετε, μην ξεχάσετε να πραγματοποιήσετε προσεκτικό καθαρισμό.
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">