Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για αυτοκίνητό μου, δισκόπλακες Max ή Xtra;

Πριν από την αγορά ενός προϊόντος Brembo, ελέγξτε εάν είναι συμβατό με το αυτοκίνητό σας. Ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία για να διαπιστώσετε εάν οι δισκόπλακες Max ή Xtra είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.
 
Οι δισκόπλακες Brembo Max έχουν εγκοπές, ενώ οι δισκόπλακες Brembo Xtra έχουν διαμπερείς οπές. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση του συστήματος πέδησης μέσω:
 
Εικονίδιο που υποδεικνύει το χαρακτηριστικό βελτίωσης πρόσφυσης για τις δισκόπλακες Brembo
Αύξησης του κρατήματος του τακακιού/της δισκόπλακας
Εικονίδιο που υποδεικνύει το χαρακτηριστικό καθαρισμού και ανανέωσης του υλικού τριβής για τις δισκόπλακες Brembo
Διατήρησης της επιφάνειας του τακακιού καθαρής και απομάκρυνσης του παλιού υλικού τριβής μέσω εκτριβής
 
Εικονίδιο που υποδεικνύει το χαρακτηριστικό διάχυσης νερού και διασκορπισμού αερίου για δισκόπλακες Brembo
Διευκόλυνσης της εξαγωγής νερού και του διασκορπισμού αερίων 
Εικονίδιο που υποδεικνύει το βέλτιστο χαρακτηριστικό ψύξης του συστήματος φρένων για δισκόπλακες φρένων
Βελτίωσης της ψύξης των φρένων
 
 
 
Οι διαμπερείς οπές ή οι εγκοπές σε μια δισκόπλακα φρένου διασφαλίζουν καλύτερο κράτημα μεταξύ της δισκόπλακας και του τακακιού. Αυτό μεταφράζεται σε αμεσότερη απόκριση των φρένων και σε ένα αποτελεσματικότερο σύστημα πέδησης συνολικά. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι οπές και οι εγκοπές αυξάνουν τον συντελεστή τριβής της επιφάνειας των δισκόπλακων, ο οποίος βελτιώνει την απόδοση της πέδησης, ιδιαίτερα κατά το αρχικό πάτημα των φρένων.
 
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των δισκόπλακων με διαμπερείς οπές ή εγκοπές είναι ότι διατηρούν το τακάκι καθαρό και αφαιρούν διαρκώς το παλιό υλικό τριβής, ώστε μόνο νέο υλικό τακακιού να έρχεται σε επαφή με τον ρότορα. Επίσης, οι οπές διαλύουν τη μεμβράνη νερού που μπορεί να σχηματιστεί στην επιφάνεια πέδησης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε υγρές συνθήκες, το σύστημα πέδησης ανταποκρίνεται αποτελεσματικά από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα πατηθεί το πεντάλ φρένου. Ομοίως, οι στραμμένες προς τα έξω εγκοπές απομακρύνουν πιο αποτελεσματικά το νερό που συσσωρεύεται στην επιφάνεια της δισκόπλακας, διασφαλίζοντας πιο προβλεπόμενη συμπεριφορά σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
 
Κατά την απομάκρυνση του νερού, οι οπές και οι εγκοπές βελτιώνουν επίσης την ικανότητα της δισκόπλακας να διασκορπίζει τα αέρια που απελευθερώνονται μεταξύ του τακακιού και της δισκόπλακας σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Αυτά τα αέρια, τα οποία παράγονται κατά την καύση σε υψηλές θερμοκρασίες των ρητινών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του υλικού τριβής, μπορεί να μειώσουν τον συντελεστή τριβής μεταξύ της δισκόπλακας και του τακακιού, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια της απόδοσης πέδησης γνωστή ως φαινόμενο υπερθέρμανσης (fading). Οι διαμπερείς οπές ή οι εγκοπές στις δισκόπλακες των φρένων επιτρέπουν στη δισκόπλακα να απομακρύνει αυτά τα αέρια ταχύτερα, αποκαθιστώντας πολύ γρήγορα βέλτιστες συνθήκες πέδησης.
 
Τέλος, οι εγκοπές και οι οπές βελτιώνουν επίσης την ικανότητα του συστήματος να διασκορπίζει τη θερμότητα που παράγεται από τη δισκόπλακα και το τακάκι, βελτιώνοντας την απόδοση ολόκληρου του συστήματος πέδησης.
 
Οι δισκόπλακες με διαμπερείς οπές ή εγκοπές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί ειδικά για βελτίωση της απόδοσης πέδησης, σε συγκεκριμένες συνθήκες και ανάλογα με τον σχεδιασμό του τακακιού και το υλικό τριβής που χρησιμοποιείται, μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη φθορά των τακακιών των φρένων.
 
Γενικά, οι δισκόπλακες με διαμπερείς οπές και εγκοπές έχουν πλεονεκτήματα στον τομέα της απόδοσης. Στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, οι δισκόπλακες με εγκοπές χρησιμοποιούνται πιο συχνά καθώς προσφέρουν βελτιωμένη απομάκρυνση του νερού και των αερίων, ενώ οι δισκόπλακες με διαμπερείς οπές χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε σπορ αυτοκίνητα δρόμου, καθώς δεν είναι τόσο σκληρές με το υλικό τριβής των τακακιών. Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά αποκλειστικά την αισθητική, οι δισκόπλακες με διαμπερείς οπές προσφέρουν στο αυτοκίνητα πολύ πιο σπορ εμφάνιση.
 
Καθώς τόσο οι διαμπερείς οπές όσο και οι εγκοπές δημιουργούνται στη δομή της δισκόπλακας, ενδεχομένως αποδυναμώνοντάς την, είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός και η διαδικασία παραγωγής παίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της αξιοπιστίας - σε ό,τι αφορά τη μηχανική αντοχή και την ανθεκτικότητα - και, κατά κύριο λόγο, της ασφάλειας της δισκόπλακας.
 
Ο αριθμός, το μέγεθος και η θέση κάθε μεμονωμένης οπής και εγκοπής πρέπει να καθορίζονται με ακρίβεια για κάθε συγκεκριμένη δισκόπλακα κατά τη διαδικασία σχεδιασμού.
 
Στη συνέχεια, η κατεργασμένη δισκόπλακα που προκύπτει υποβάλλεται σε δοκιμές σε δυναμόμετρο και στον δρόμο για να διασφαλιστεί ότι παρέχει εξαιρετική απόδοση σε όλες τις συνθήκες οδήγησης και ότι πληροί όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας, μηχανικής αντοχής και ανθεκτικότητας που καθορίζονται από τον κατασκευαστή του οχήματος.
 
Επομένως, εάν ψάχνετε μια δισκόπλακα με εγκοπές ή διαμπερείς οπές ή μια δισκόπλακα και με τις δύο λύσεις, η οποία όχι μόνο προσφέρει εξαιρετική απόδοση αλλά βελτιώνει και την ασφάλεια, είναι σημαντικό να επιλέγετε πάντα ένα προϊόν από κατασκευαστή με αποδεδειγμένη εμπειρία στον σχεδιασμό και στην παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων.
 
Ανακεφαλαιώνοντας, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, οι δισκόπλακες Brembo Max (με εγκοπές) και Brembo Xtra (με διαμπερείς οπές) προσφέρουν σε γενικές γραμμές τα ίδια πλεονεκτήματα.
 
Πλεονεκτηματα Brembo MAx Brembo Xtra
 Ταχύτερη ανταπόκριση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της πέδησης    
Συνεχής αφαίρεση του παλιού υλικού τριβής για έκθεση νέου υλικού    
Αποτελεσματική απομάκρυνση νερού    
Ανώτερη αντοχή στο φαινόμενο υπερθέρμανσης (fade)    
Βελτιωμένη ψύξη δισκόπλακας    
Έγκριση τύπου ECE-R90    
Άριστη αντοχή στη διάβρωση    
Εύκολος έλεγχος για φθορά    
 
 
Αλλαγή εμφάνισης. Τι σας ταιριάζει περισσότερο - ο πιο σπορ, επιθετικός χαρακτήρας μιας δισκόπλακας με διαμπερείς οπές ή η αποφασιστική κομψότητα μιας δισκόπλακας με εγκοπές;
 
Είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό προϊόν για το αυτοκίνητό σας, ώστε να λειτουργεί σωστά το σύστημα πέδησης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τον σωστό κωδικό.

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

Επικοινωνήστε με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Brembo. Οι τεχνικοί μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό!
Επιστροφή στο ευρετήριο
Πώς να επιλέξετε το σωστό προϊόν
Διαβάστε το επόμενο άρθρο
Γιατί ορισμένες δισκόπλακες της γκάμας Xtra έχουν διαμπερείς οπές ενώ άλλες τυφλές οπές (βαθουλώματα);
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">