Θόρυβοι και κραδασμοί

Τι συμβουλές δίνει η Brembo για σωστή αντικατάσταση των εξαρτημάτων ώστε να αποφεύγονται οι θόρυβοι και οι κραδασμοί;

Το σφύριγμα που προέρχεται από το σύστημα πέδησης, όπως και οι κραδασμοί, συχνά δεν οφείλονται σε ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας νέα εξαρτήματα. Πολύ πιο συχνά από ό,τι νομίζει κανείς, η αιτία μπορεί να είναι η κατάσταση φθοράς των υπόλοιπων εξαρτημάτων του συστήματος πέδησης, η οποία έχει επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία των τακακιών και των δισκόπλακων.

Κατά την αλλαγή των δισκόπλακων και των τακακιών, συνιστάται πάντα να μην περιορίζεστε μόνο στην απλή αντικατάσταση των δύο εξαρτημάτων του συστήματος πέδησης που φθείρονται πιο συχνά, αλλά να εκτελείτε πιο ολοκληρωμένο έλεγχο και συντήρηση του συστήματος.

Γενικά, συνιστάται να πραγματοποιείτε τις παρακάτω εργασίες:
  • Όταν αλλάζετε τα τακάκια, ελέγχετε τη φθορά των δισκόπλακων.
  • Όταν αλλάζετε τις δισκόπλακες, αντικαθιστάτε πάντα και τα τακάκια.
  • Καθαρίζετε τις επιφάνειες σύνδεσης της δισκόπλακας / του μουαγιέ (σκουριά ή χώματα).
  • Εάν υπάρχουν συσσωρευμένα υλικά ή χώματα (παλιά δισκόπλακα), καθαρίστε επίσης την επιφάνεια πέδησης της δισκόπλακας.
  • Ελέγχετε την ταλάντωση της δισκόπλακας του φρένου όταν είναι τοποθετημένη στο μουαγιέ του τροχού. Συνήθως, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,10 mm. Στην περίπτωση προβλημάτων, ελέγξτε επίσης την τιμή μόνο του μουαγιέ του τροχού, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,050 mm.
  • Όταν αλλάζετε τα τακάκια, εάν έχουν αντιθορυβικούς αποστάτες, μην ξεχάσετε να τους τοποθετήσετε σωστά. Μην επαναχρησιμοποιείτε τους παλιούς αποστάτες.
  • Ελέγχετε τα έμβολα, τα λάστιχα, τα προστατευτικά καλύμματα από τη σκόνη και τα στοιχεία ολίσθησης στη δαγκάνα για να διασφαλίζεται ότι δεν έχουν υποστεί ζημιά ή διάβρωση και ότι είναι δυνατή η ολίσθησή τους. Χρησιμοποιείτε ειδικό γράσο κατάλληλο για κάθε εξάρτημα που δεν επηρεάζει τα ελαστικά μέρη. Αντικαθιστάτε τα φθαρμένα εξαρτήματα.
  • Καθαρίζετε και απλώνετε αντιθορυβικό γράσο στις επιφάνειες επαφής μεταξύ του βραχίονα της δαγκάνας και των τακακιών.
  • Επιθεωρείτε, καθαρίζετε ή αντικαθιστάτε τα ελατήρια της δαγκάνας, εάν είναι παλιά και φθαρμένα, με νέα εξαρτήματα.
  • Ελέγχετε τη σωστή τοποθέτηση των ελατηρίων.
  • Ελέγχετε τη στάθμη υγρού φρένων, η οποία πρέπει να βρίσκεται μεταξύ της κατώτερης και της ανώτερης ένδειξης. Το υγρό φρένων πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια ή όταν καθορίζεται από τον κατασκευαστή.
  • Σφίγγετε τις βίδες του τροχού με τη σωστή ακολουθία και ροπή σύσφιξης, χρησιμοποιώντας δυναμόκλειδο.
  • Πραγματοποιείτε σύντομη οδική δοκιμή για επιβεβαίωση της σωστής λειτουργίας του συστήματος και της απουσίας κραδασμών και θορύβων. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδηγό ότι συνιστάται το σωστό στρώσιμα του συστήματος για περίπου 300 km κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να αποφεύγονται τα απότομα φρεναρίσματα και η έντονη χρήση των φρένων, ώστε να επιτευχθεί σωστή ευθυγράμμιση των δισκόπλακων και των τακακιών.
 
Η εκτέλεση αυτών των απλών αλλά σημαντικών εργασιών ελέγχου και συντήρησης στο σύστημα πέδησης είναι απαραίτητο βήμα για την αποφυγή της εμφάνισης, ακόμη και λίγα μόλις χιλιόμετρα μετά την αντικατάσταση, των συνηθέστερων προβλημάτων άνεσης.

Παρόλο που αυτές οι εργασίες είναι απλές και, επομένως υποεκτιμημένες, έχουν να κάνουν με τα εξαρτήματα ενεργητικής ασφάλειας του οχήματος. Για αυτόν τον λόγο, εκτός από την επιλογή εξαρτημάτων κορυφαίας ποιότητας, είναι σημαντικό αυτές οι εργασίες να εκτελούνται με τη μέγιστη προσοχή και με επαγγελματισμό.

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

Επικοινωνήστε με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Brembo. Οι τεχνικοί μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό!
Επιστροφή στο ευρετήριο
Συντήρηση
Διαβάστε το επόμενο άρθρο
Διαγράμματα συναρμολόγησης
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">