Συντηρηση δαγκανας φρενου: γιατι ειναι τοσο σημαντικη;

Για να λειτουργήσουν σωστά, τα εξαρτήματα των φρένων πρέπει να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ώστε να παραχθεί τριβή. Ωστόσο, όταν το όχημα δεν χρειάζεται να μειώσει ταχύτητα, είναι ζωτικής σημασίας οι δισκόπλακες και τα τακάκια των φρένων να μαζεύονται αρκετά προς τα πίσω, ώστε να μην υπάρχει παρατεταμένη επαφή και να αποτραπεί η κίνηση, ή ακόμη χειρότερα, να μην προκληθεί ζημιά στα εξαρτήματα λόγω της υπερβολικής θερμότητας που παράγεται από την τριβή.

Αυτή η διαρκής ελαφριά επαφή μεταξύ της δισκόπλακας φρένου και του τακακιού φρένου μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει ακανόνιστη φθορά των εξαρτημάτων, υπερθέρμανση του συστήματος πέδησης, θόρυβο και κραδασμούς.

Για να λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια το σύστημα πέδησης, τα εξαρτήματα πρέπει να μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, ώστε να επωφεληθούν από τη μηχανική αντοχή και τη θερμική αντίσταση του υλικού, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι τα περισσότερα μέταλλα διαβρώνονται και φθείρονται με τον χρόνο.

Οι οδηγοί δαγκάνας είναι από τα πιο ευαίσθητα στη διάβρωση εξαρτήματα λόγω της ηλεκτρομηχανικής αντίδρασης που προκαλείται μεταξύ του μετάλλου και του περιβάλλοντός του.
Το σύστημα πέδησης ενός οχήματος υπόκειται διαρκώς σε καταπόνηση, καθώς και σε άλλους παράγοντες, όπως ρύπανση, νερό, αλάτι και χώματα, τα οποία όλα επιταχύνουν τον ρυθμό διάβρωσης. Ακόμη και το έντονο πλύσιμο με υψηλή πίεση μπορεί να είναι επιβλαβές και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες: αρκεί μια δέσμη νερού υψηλής πίεσης για να εκτινάξει τα στεγανοποιητικά από τις δαγκάνες και να προκαλέσει διαρροή νερού ανάμεσα στις επιφάνειες ολίσθησης. Επιπλέον, τα αλκαλικά απορρυπαντικά μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση και οξείδωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ανεπιθύμητου σφυρίγματος, με αποτέλεσμα να απαιτείται αποσυναρμολόγηση, γενική επισκευή και επεξεργασία των σημείων επαφής στις δαγκάνες με ειδικό λιπαντικό.
 

Τι λιπαντικό πρέπει να χρησιμοποιείτε;

 
Η επιλογή του σωστού λιπαντικού είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του συστήματος πέδησης. Η χρήση ακατάλληλου λιπαντικού μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, δηλαδή λαδωμένοι οδηγοί που γίνονται όξινοι στη δαγκάνα, με αποτέλεσμα ο βραχίονας να χάνει κινητικότητα και να υπερθερμαίνονται τα φρένα.
 
Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο για τη λίπανση του συστήματος πέδησης: τα λιπαντικά με βάση τον χαλκό είναι πολύ δημοφιλή, ωστόσο για την αποφυγή της γαλβανικής οξείδωσης, συνιστάται η χρήση λιπαντικών χωρίς χαλκό.

Επίσης, ο τύπος του λιπαντικού που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από την επιφάνεια επαφής που πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία. Εκτεθειμένα σημεία επαφής, όπως σημεία εφαρμογής στα στηρίγματα και στις δαγκάνες, χρειάζονται λιπαντικό που όχι μόνο πρέπει να μπορεί να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες που παράγονται κατά την πέδηση, αλλά και να μην «ξεπλένεται» με το νερό, ώστε να παρέχει διαρκώς προστασία από τη διάβρωση.

Το Brembo B-QUIET είναι η ιδανική λύση: η σύνθεση που χρησιμοποιείται δεν περιέχει καθόλου μέταλλα, επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση γαλβανικής διάβρωσης. Το λιπαντικό Brembo είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο ξέπλυμα και έχει υψηλό σημείο τήξης, το οποίο παρέχει διαρκή προστασία για τις επιφάνειες στις οποίες εφαρμόζεται. Συνιστάται να το απλώνετε στα σημεία επαφής μεταξύ των μεταλλικών εξαρτημάτων του τακακιού του φρένου και των εξαρτημάτων της δαγκάνας. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, φροντίστε να αποφύγετε την επιφάνεια τριβής των τακακιών και των δισκόπλακων φρένου, διαφορετικά μπορεί να μειωθεί η απόδοση της πέδησης.

Οι οδηγοί ολίσθησης μιας πλευστής δαγκάνας και οι σχετικοί πείροι χρειάζονται διαφορετικού τύπου λιπαντικό. Τα ελαστικά εξαρτήματα της δαγκάνας φρένου (στεγανοποιητικά, καλύμματα για τη σκόνη, καπάκια και ελαστικά καλύμματα πείρων ολίσθησης) κατασκευάζονται από EPDM, ένα υλικό συμβατικό με υγρά φρένων DOT.

Το EPDM μπορεί να υποστεί ζημιά εάν χρησιμοποιούνται μη συμβατά προϊόντα, όπως ορυκτέλαιο, λιπαντικά και ακατάλληλα απορρυπαντικά. Τα ελαστικά εξαρτήματα θα απορροφήσουν το λιπαντικό και θα διογκωθούν με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη στεγανοποιητική ικανότητά τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη δαγκάνα φρένου, με συνέπειες επίσης στις δισκόπλακες και στα τακάκια των φρένων, στην απόδοση πέδησης και στην άνεση, καθώς και στην αντοχή των εξαρτημάτων.

Για αυτόν τον λόγο, κατά τη συντήρηση της δαγκάνας, συνιστάται να επιλέγετε προσεκτικά το σωστό λιπαντικό και να το απλώνετε στις συγκεκριμένες περιοχές με προσοχή, καθώς και να εκτελείτε σωστά όλες τις εργασίες που αφορούν τη λίπανση και την επιθεώρηση των εξαρτημάτων.
 
Συντήρηση δαγκάνας φρένου που πραγματοποιείται από τεχνικό με τη χρήση του Brembo B-QUIET
 

Πώς να εκτελέσετε σωστά τη συντήρηση της δαγκάνας φρένου;

 
Η σωστή συντήρηση της δαγκάνας, η οποία εκτελείται από επαγγελματίες, περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών που διασφαλίζουν τη διατήρηση της απόδοσης των εξαρτημάτων:
  • Επιθεωρείτε και καθαρίζετε τα ελατήρια και τον βραχίονα δαγκάνας. Καθαρίζετε καλά τις έδρες των τακακιών.
  • Λιπαίνετε τα σημεία επαφής μεταξύ του τακακιού φρένου και της δαγκάνας με ειδικό λιπαντικό.
  • Ελέγξτε τα έμβολα, τα λάστιχα, τα καλύμματα και τα εξαρτήματα ολίσθησης δαγκάνας, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν έχουν υποστεί ζημιά ή διάβρωση και ότι κινούνται ομαλά. Επίσης, συνιστάται να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχουν διαρροές.
  • Καθαρίζετε και λιπαίνετε τους πείρους ολίσθησης δαγκάνας με ειδικό λιπαντικό.
  • Χρησιμοποιείτε ειδικό γράσο για κάθε εξάρτημα.
  • Στην περίπτωση κατεστραμμένων, διαβρωμένων ή λυγισμένων εξαρτημάτων, αντικαταστήστε τα εξαρτήματα με νέα προϊόντα υψηλής ποιότητας (μάθετε περισσότερα σχετικά με το Κιτ επισκευής δαγκάνας φρένου Brembo).

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

Επικοινωνήστε με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Brembo. Οι τεχνικοί μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό!
Επιστροφή στο ευρετήριο
Συντήρηση
Διαβάστε το επόμενο άρθρο
Ροπές σύσφιξης
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">