25 Ιουνίου 2020

Καλοκαρι 2020: τα αυτοκινητα επιστρεφουν

Μην υποτιμάτε πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος των φρένων για να έχετε ένα ήρεμο καλοκαίρι

Έχουμε αφήσει τα αυτοκίνητά μας για πολύ καιρό σταθμευμένα στο γκαράζ ή στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μας. Το γεγονός ότι έπρεπε να βγαίνουμε έξω όσο το δυνατόν λιγότερο βοήθησε στην αποσυμφόρηση των κύριων οδικών αρτηριών, αλλά στην ανάπτυξη ενός είδους εγκράτειας για όσους ήταν συνηθισμένοι να οδηγούν καθημερινά.
 
Ετοιμα, παμε: ωρα να οδηγησουμε
Αυτό το καλοκαίρι, θα έχουμε την ευκαιρία να καλύψουμε το χαμένο έδαφος: η έλλειψη διαθέσιμων πτήσεων και η επιθυμία πολλών να μην ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή τρένο θα οδηγήσει σε αυξημένη χρήση του αυτοκινήτου για τις διακοπές.

Για αυτόν τον λόγο θέλουμε το αυτοκίνητό μας να δουλεύει σαν ελβετικό ρολόι, ακόμη και όταν είμαστε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι. Στις διακοπές μας δεν υπάρχουν περιθώρια για βλάβες, ειδικά στο σύστημα φρένων.
 
Επισκεφτειτε εναν μηχανικο Brembo Expert
Για τους παραπάνω λόγους, συνιστάται ιδιαίτερα να αναθέσετε, πριν από την αναχώρησή σας, τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας, κατά προτίμηση σε εξειδικευμένο μηχανικό Brembo Expert: χάρη στην τεχνική εκπαίδευση που εγγυάται η Brembo, θα πραγματοποιήσει έναν πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου σας.
 
Ο επαγγελματίας μηχανικός θα ελέγξει συγκεκριμένα τα εξής:
  • τη στάθμη των υγρών (ψυκτικό, υγρό φρένων και υγρό παρμπρίζ-συστήματος πλύσης) και την κατάστασή τους 
  • το πάχος των δισκόπλακων των φρένων και των τακακιών
  • την επιφάνεια των δισκόπλακων των φρένων για τυχόν αυλακώσεις ή ρωγμές
  • τη συνολική κατάσταση της δαγκάνας των φρένων
  • την κατάσταση των φώτων του αυτοκινήτου (φώτα θέσης, προβολείς μεγάλης σκάλας, προβολείς μεσαίας σκάλας, φώτα ομίχλης, φώτα φρένων, ενδεικτικές λυχνίες κλπ.)
  • την μπαταρία του αυτοκινήτου
  • τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού
  • τη φθορά και την πίεση των ελαστικών
 
Προφανώς, όλα αυτά τα εξαρτήματα πρέπει να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, καθώς ακόμη και αν ένα από αυτά αποδειχθεί υπερβολικά φθαρμένο (τακάκι ή δισκόπλακα φρένου) ή δεν λειτουργεί σωστά (δαγκάνες ή άλλα υδραυλικά εξαρτήματα του συστήματος πέδησης) ή έχει μειωμένη απόδοση (υγρό φρένων), το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αναποτελεσματική πέδηση, ορισμένες φορές λόγω καθυστέρησης στο πάτημα του πεντάλ και άλλες λόγω χαμηλής απόδοσης.
 
 
 
 
Και κατα την εξοδο απο το συνεργειο...
Εάν κάποιος πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί όταν πάρει το αυτοκίνητό του από τον μηχανικό κάνει μεγάλο λάθος. Επειδή πρόκειται για μηχανικά και υδραυλικά εξαρτήματα, απαιτείται περίοδος στρωσίματος περίπου 300 km ώστε το σύστημα πέδησης να γίνει απόλυτα λειτουργικό.

Μέχρι να επιτευχθεί αυτή η χιλιομετρική κάλυψη, συνιστάται να αποφεύγετε την έντονη καταπόνηση του υλικού τριβής.
Είναι καλύτερο να μη φρενάρετε απότομα και να προσπαθήσετε να μην πατάτε τα φρένα γι μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, συνιστάται να φρενάρετε απαλά και για σύντομο διάστημα ώστε να τακάκια των φρένων να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις δισκόπλακες σωστά.

Εάν στο ταξίδι που πρόκειται να κάνετε προβλέπεται εντατική χρήση του συστήματος πέδησης, συνιστάται να ελέγξετε τα φρένα σας και ενδεχομένως να αντικαταστήσετε τυχόν φθαρμένα εξαρτήματα μερικές μέρες πριν από την αναχώρηση, ώστε να έχετε χρόνο να πραγματοποιήσετε το στρώσιμο υπό ιδανικές συνθήκες.
 
Προσεξτε την παραφωνια
Ακόμη και αν το σύστημα πέδησης είναι σε άριστη κατάσταση, δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ ότι ο χρόνος πέδησης και η απόσταση πέδησης συνδέονται επίσης με το σετ ελαστικών που έχει τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό σας. Πράγματι, με τους ίδιους χρόνους απόκρισης οδηγού και τα ίδια χαρακτηριστικά συστήματος πέδησης, μπορείτε να έχετε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τον τύπο των ελαστικών που χρησιμοποιούνται.

Για να μεταδοθεί το σύνολο της ροπής πέδησης στην επιφάνεια της ασφάλτου, απαιτείται υψηλής ποιότητας ελαστικό, σε καλή κατάσταση και φουσκωμένο στη σωστή πίεση. Το τελευταίο είναι αντιστρόφως ανάλογο της ποσότητας του καουτσούκ του ελαστικού που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της ασφάλτου: εάν τα ελαστικά είναι λιγότερο φουσκωμένα, αυξάνεται η απόσταση πέδησης, ενώ εάν είναι υπερβολικά φουσκωμένα, είναι πιο δύσκολος ο έλεγχος του αυτοκινήτου κατά την πέδηση.

Επομένως, κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών συχνά, ώστε να μην εκπλαγείτε στην περίπτωση μεγαλύτερης διάρκειας φρεναρίσματος από το αναμενόμενο, το οποίο ενδεχομένως να είναι και επικίνδυνο.
 
Προσοχή! Εκτός από τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας πριν ξεκινήσετε για μεγάλο ταξίδι, μην ξεχάσετε να περάσετε από ΚΤΕΟ - υποχρεωτικό βάσει του νόμου - και να κάνετε τα σέρβις που έχουν καθοριστεί από τον κατασκευαστή στις προγραμματισμένες ημερομηνίες.
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">