17 Ιουλίου 2020

Ολα τα τελευταια νεα της Brembo για τη σεζον της F1

Οι τελευταίες εξελίξεις για τα συστήματα πέδησης Brembo που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα της F1.

Η Brembo επιβεβαιώνει ξανά τη δέσμευσή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 που ξεκίνησε με το GP της Αυστρίας.
Με βάση την εμπειρία της από 45 σεζόν Formula 1, η Brembo σχεδίασε συστήματα πέδησης προσαρμοσμένα σε κάθε ομάδα.
 
Ολα τα τελευταια νεα της Brembo για τη σεζον της F1
 
Έξι λύσεις δισκόπλακων άνθρακα
Το αεροδυναμικό set-up των μονοθεσίων που καθορίστηκε για το 2020 δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της προηγούμενης σεζόν, ωστόσο διαθέτει βελτιωμένα επίπεδα απόδοσης κινητήρα, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της μέγιστης ταχύτητας των αγωνιστικών αυτοκινήτων με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη προσπάθεια πέδησης.

Τα περισσότερα μονοθέσια θα χρησιμοποιούν μπροστινές δισκόπλακες άνθρακα πάχους 32 mm και πίσω δισκόπλακες πάχους 28 mm. Ανάλογα με τις θερμοκρασίες που αναμένονται κατά τη διάρκεια ενός Grand Prix και την ειδική στρατηγική αγώνα, κάθε οδηγός μπορεί να επιλέξει μία από τις έξι διαφορετικές λύσεις δισκόπλακας για εμπρός και μία από τις δύο διαθέσιμες παραλλαγές δισκόπλακας για πίσω.

Ενώ το 2019 η Brembo προσέφερε στις ομάδες αγώνων τρεις διαφορετικές παραλλαγές για τις μπροστινές δισκόπλακες (1480 οπές - πολύ υψηλά επίπεδα ψύξης - διάταξη σε 7 σειρές ως πιο ακραία λύση, 1250 οπές - υψηλά επίπεδα ψύξης - διάταξη σε 6 σειρές, 800 οπές - μέτρια επίπεδα ψύξης - διάταξη σε 4 σειρές), αυτές οι τρεις διαφορετικές προδιαγραφές εξαερισμού επιβεβαιώνονται το 2020, αλλά κάθε προδιαγραφή παρουσιάζεται επίσης με επεξεργασία της επιφάνειας στην εξωτερική διάμετρο που ονομάζεται επίσης «αυλάκωση».
Η νέα οικογένεια δισκόπλακων με «αυλάκωση» χαρακτηρίζεται από την επεξεργασία της εξωτερικής διαμέτρου της δισκόπλακας που σχηματίζει ένα αποκλίνον τμήμα για τον αέρα, ο οποίος με τη σειρά του εξέρχεται από τις οπές εξαερισμού της δισκόπλακας. Αυτή η γεωμετρία διασφαλίζει μεγαλύτερη απόδοση ψύξης του υλικού. 
Συγκεκριμένα, η λύση 7 σειρών οπών με «αυλάκωση» καθιστά τη δισκόπλακα κατάλληλη για τις πιο απαιτητικές πίστες για τα συστήματα πέδησης, όπως η πίστα Sakhir στο Μπαχρέιν, η Marina Bay στη Σιγκαπούρη, η πίστα του Μόντρεαλ στον Καναδά και η Yas Marina στο Άμπου Ντάμπι. Σε πίστες αυτού του τύπου, η θερμοκρασία των δισκόπλακων μπορεί να φτάσει έως τους 1.200 βαθμούς.
 
Για το πίσω σύστημα πέδησης επιβεβαιώνονται δύο λύσεις δισκόπλακας: 1250 οπές (υψηλά επίπεδα ψύξης), με διάταξη σε 5 σειρές, 800 οπές (μέτρια επίπεδα ψύξης), με διάταξη σε 3 οπές.
 
Αναζητώντας την ελαφρότητα
Η Brembo συνεχίζει την εξέλιξη των συστημάτων πέδησης με κύριο στόχο τη μέγιστη δυνατή ελαχιστοποίηση των διαστάσεων των στοιχείων που συνιστούν το σύστημα Brake by Wire και τη μείωση του βάρους για τις δαγκάνες αλουμινίου-λιθίου. Η Brembo θα προμηθεύσει 8 από τις 10 ομάδες με τις συμβατικές δαγκάνες έξι εμβόλων που είναι ο μέγιστος αριθμός εμβόλων που καθορίζεται από τους κανονισμούς.
 
Παράλληλα, η εταιρεία προσπάθησε να αυξήσει την άμεση απόκριση του συστήματος και επομένως την αντίδραση των μονάδων BBW: το επίπεδο ενσωμάτωσης στα αυτοκίνητα αυξάνεται διαρκώς και το 2020 θα υπάρχουν 4 ομάδες που θα χρησιμοποιούν το σύστημα Brembo Brake by Wire.
 
Προσαρμογή, τηλεμετρία και συντήρηση
Ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του αυτοκινήτου, κάθε ομάδα καθορίζει σε συνεργασία με τους τεχνικούς της Brembo τον βέλτιστο λόγο βάρους προς ακαμψία για τις δαγκάνες των φρένων. Οι εξελιγμένες μέθοδοι σχεδιασμού καθιστούν δυνατό για κάθε ομάδα τον σχεδιασμό ενός μοντέλου δαγκάνας φρένου με βελτιστοποίηση του επιθυμητού λόγου βάρους-ακαμψίας. Ορισμένες ομάδες θα προτιμήσουν μικρότερο βάρος αλλά και λιγότερο άκαμπτες δαγκάνες, ενώ άλλες θα επιλέξουν πιο συντηρητικές λύσεις που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ακαμψία αλλά και μεγαλύτερο βάρος. Αυτή η ευαίσθητη ισορροπία επιτρέπει στην Brembo να αναπτύξει το σύστημα πέδησης για κάθε ομάδα με πλήρως αυτόνομο τρόπο

Χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες, οι ομάδες γνωρίζουν πάντα τη θερμοκρασία που έχουν οι δισκόπλακες και οι δαγκάνες. Μετά από αξιολόγηση των δεδομένων, οι τεχνικοί μπορούν να βοηθήσουν τον οδηγό να προσαρμόσει την ισορροπία των φρένων του μονοθεσίου: αυτό συμβαίνει όταν εντοπιστούν προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά τα τακάκια άνθρακα, το 2020 η Brembo προσφέρει στις ομάδες δύο διαφορετικά υλικά.

Κατά μέσο όρο, κάθε ομάδα παραγγέλνει 10 έως 15 σετ δαγκάνες Brembo ετησίως: αυτός ο αριθμός σετ καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση με ασφάλεια τυχόν ατυχημάτων, καθώς και της μη διαθεσιμότητας ορισμένων σετ για επισκευή. Ορισμένες ομάδες, από την άλλη πλευρά, ξεκινούν με μικρότερες παραγγελίες, αναμένοντας εξέλιξη των σετ κατά τη διάρκεια της σεζόν και, στη συνέχεια, παραγγέλνουν τις ακόμη πιο βελτιστοποιημένες δαγκάνες.

Η ωφέλιμη διάρκεια ζωής μιας δαγκάνας της Formula 1 δεν υπερβαίνει τα 10.000 km, κατά τη διάρκεια της οποίας προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται περιοδικές επισκευές απευθείας από την Brembo στα τμήματα παραγωγής της. Σε ό,τι αφορά το υλικό τριβής, κάθε ομάδα χρησιμοποιεί από 150 έως 300 δισκόπλακες και έως 600 τακάκια φρένων κατά τη διάρκεια μίας σεζόν.
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">