Instruktioner för byte av trumbromsar på personbilar och lätta nyttofordon

Läs och följ alla instruktioner noggrant. Du hittar samma instruktioner i trumbromsens förpackning. Kom ihåg att behålla dem under produktens hela livscykel. Överlämna dem till den nya ägaren om du säljer ditt fordon.
Dessa monteringsanvisningar är en riktlinje för standard reparationsarbete och tar inte hänsyn till några speciella egenskaper som kan gälla för de olika bromssystemen. De särskilda anvisningarna från fordonets och bromssystemets tillverkare måste följas i detalj. 
Innan bytet påbörjas, kontrollera att reservdelarna som används för byte är lämpliga för fordonets märke och modell.
 
 
Förfarande för byte
 
Den beskrivna proceduren gäller för ett hjul och måste upprepas på axelns andra hjul.
 
Bromsbelägg
1. Demontera hjulen.
 
2. Handbromsen måste lossas helt.
 
3. Återställ den automatiska eller manuella justeringen av bromsblocken helt.
Smonta il tamburo del freno
4. Demontera bromstrumman.
 
VARNING! Tryck inte kraftigt för att undvika skador på nav och hjullager, sensorer och kuggkransar.
VARNING! Använd alltid avsedda specialverktyg.
Nel caso di tamburi dei freni con cuscinetti delle ruote e anelli dentati integrati, smonta queste parti per il successivo reimpiego
5. När det gäller bromstrummor med hjullager och integrerade kuggringar, demontera dessa delar för senare återanvändning (endast om de är oskadade och felfria).
 
Innan du fortsätter med de andra stegen i utbytesproceduren rekommenderar vi att du rengör och kontrollerar produkten för att underlätta monteringen.
 
Rengöring/kontroll/förberedande montering
 
1. Rengör ytan på flänsen/centreringsbrickan i hjulnavet, som måste vara helt ren, rostfri, utan skägg och slät. Polerad flänsyta (använd inte vinkelslipar!).
 
2. När det gäller bromstrummor med integrerade hjullager, montera nya delar eller oskadade och felfria demonterade delar enligt anvisningarna. Använd det specifika smörjmedel som rekommenderas.
 
3. Montera nya tätningselement för hjullagren.
 
4. Om sådan finns, montera kuggringen (ny eller oskadad och felfri).
FARA! Alla komponenter i trumbromsen, t.ex. hjulcylindrar, bromsblock, fjädrar, spakar, byglar, läppar etc. måste kontrolleras före återanvändning för att säkerställa att de är i perfekt skick, annars måste de bytas ut.
 
5. Om inget annat anges ska den rostskyddande produkten på den nya bromstrumman avlägsnas helt och hållet endast i överensstämmelse med flänsen och arbetsytan.
 
Kontrollera att flänsens yta är ren, utan skägg och oskadad.
Pulizia della superficie della flangia
Monteringsprocedur
Azzera completamente la regolazione automatica o manuale dei ceppi dei freni.
1. Om du använder nya bromsblock, återställ deras justering helt.
, applicare uniformemente un velo molto sottile di olio anticorrosivo
2. Vid separata hjulnav, applicera en mycket tunn film av rostskyddsmedel (inte pasta) jämnt på flänsen.

 

3. Centrera bromstrumman beroende på typ av fast konstruktion med skruven eller med säkerhetsanordningen och/eller med hjulet. 

4. Dra åt jämnt i ett korsvis mönster eller (medurs) i två steg med rekommenderat åtdragningsmoment.

5. För bromstrummor med integrerat hjulnav, centrera bromstrumman, justera/reparera hjullagret enligt rekommendation, stäng med ett nytt lock eller ett oskadat och felfritt lock.

 

Azzera completamente la regolazione automatica o manuale dei ceppi dei freni.
6. Justera manöver-/handbromsblockets avstånd enligt rekommendation.
Montare le ruote e serrare come al punto 13.
7. Montera hjulen och dra åt enligt punkt 13.

 

8. Om hydraulsystemet har öppnats, fyll/avlufta bromssystemet med rekommenderad vätska.

 
 
Slutkontroll
 
FÖRSIKTIGHET! Kontrollera att gummidelarna inte är skadade. Byt ut vid behov.  

1. Använd pedalen för att föra bromsbackarna närmare trumman. Upprepa processen tills pedalrörelsen är som den ska vara.
2. Kontrollera nivån på bromsvätskan i behållaren och fyll på vid behov.
3. Balansera hjulet.
4. Montera hjulet igen och dra åt hjulmuttrarna enligt fordonstillverkarens anvisningar eller enligt Brembo-katalogen.
 
Testa och köra in
 
Provkör fordonet på väg, var noga med att inte trampa på bromsen eller hålla pedalen nedtryckt i mer än 3 sekunder; se till att det inte kommer något ljud eller vibrationer från bromsarna.
Användaren av fordonet bör köra in de nya skivorna och beläggen i minst 200 km, bromsa försiktigt och sparsamt och utan att aktivera ABS.
 
FARA! Om nya bromsar inte är ordentligt inkörda kan det leda till att bromssystemet inte fungera effektivt.
 
Allmän information och säkerhetsinformation
Denna Brembo-produkt har utformats för att uppfylla alla tillämpliga säkerhetsstandarder. Produkterna är inte avsedda att användas på annat sätt än för det specifika ändamål som de har konstruerats och tillverkats för. Användning för något annat ändamål eller modifiering eller manipulering av produkten kan påverka produktens prestanda och kan göra produkten osäker.
 
Sådan ändring eller felaktig användning upphäver den begränsade garantin och kan leda till att den som använder produkten blir ansvarig för personskada eller egendomsskada på andra.
 
I dessa instruktioner betyder "FARA!" förfaranden som, om de inte följs, med stor sannolikhet kan orsaka allvarliga personskador eller dödsfall.
“FÖRSIKTIGHET” betyder åtgärder som, om de inte följs, kan leda till fysiska skador, medan "VARNING!" betyder åtgärder som, om de inte följs, kan orsaka skador på fordonet.

FARA!
Innan bytet påbörjas, kontrollera att reservdelarna är lämpliga för fordonets märke och modell. Denna produkt är avgörande för säker drift av det fordon som den är installerad på, och den är avsedd att installeras endast av en skicklig, kvalificerad person som har utbildats och/eller har erfarenhet av den installation och användning som produkten är avsedd för.

Installatören måste vara utrustad med rätt verktyg för sitt yrke och ha kunskap och erfarenhet av att hantera fordonsreparationer. Felaktig installation, oavsett om den orsakas av att dessa instruktioner inte har följts noggrant och fullständigt eller på annat sätt, upphäver den begränsade garantin och kan medföra att installatören blir ersättningsskyldig i händelse av personskada eller skada på egendom.
Brembo ansvarar inte för materialskador eller personskador som orsakas av en person som kör ett fordon på vilket en ersättningsprodukt har installerats på ett felaktigt sätt.
 
Den använda produkten som ersätts av denna produkt får inte installeras på någon annan produkt. Detta kan leda till materiella skador och personskador, inklusive dödsfall. 
 
Kontrollera alltid att bromsvätskenivån i behållaren ligger mellan de minimi- och maximinivåer som anges på behållaren. En felaktig nivå kan orsaka bromsvätskeläckage eller minskad effektivitet i bromssystemet. För mycket eller för lite bromsvätska i behållaren kan leda till att bromsarna inte fungerar som de ska, vilket kan leda till personskador eller dödsfall. 
 
FÖRSIKTIGHET!
Utbytta delar måste skaffas bort i enlighet med gällande lagstiftning.
Det är viktigt att undvika kraftiga slag mot och/eller skador på produkten, dess delar och komponenter, eftersom detta kan försämra deras effektivitet och leda till att de inte fungerar som de ska. Byt vid behov ut skadade delar eller komponenter. För att undvika skador rekommenderar vi följande:
  • Använd alltid handskar vid demontering och montering av komponenter med vassa kanter.
  • Låt inte hudytan komma i direkt kontakt med friktionsmaterialet i belägg och bromsbackar eftersom detta kan orsaka nötningar. 
  • Använd lämplig utrustning för att förhindra inandning av damm som uppstår vid rengöring av delarna.
  • Skydda de demonterade elektriska komponenterna mot fukt.
  • Undvik att fett och andra smörjmedel kommer i kontakt med skivans och bromsbeläggets bromsytor eftersom detta kan påverka bromssystemets effektivitet och orsaka fysiska skador.
  • Byt alltid ut båda bromstrummorna på axeln med de två medföljande trummorna. Varje gång trummorna byts ut bör du även byta ut bromsbackarna.
  • Utsätt inte de elektriska komponenterna för elektrostatiska laddningar eller stötar som kan skada plastdelarna.
  • Se till att alla elektriska kontakter är korrekt anslutna och kontrollera att varningslamporna tänds. Om de inte tänds kan det faktum att varningslamporna inte fungerar leda till att bromssystemets effektivitet minskar eller att bromssignalerna inte fungerar. 
Garanti
Vi garanterar att produkten uppfyller tillverkarens specifikationer och att den är fri från material- och tillverkningsfel. Garantin har en begränsad giltighetstid på två år från inköpsdatumet eller en längre period som fastställs i lag. Garantin har en begränsad giltighetstid på två år från inköpsdatumet eller en längre period som fastställs i lag. Om ett fel upptäcks måste det anmälas inom 60 dagar från upptäckten och inom två år från inköpsdatumet. Om felet bekräftas och omfattas av garantin kommer produkten att repareras eller ersättas med en ny eller grundligt renoverad produkt. Garantin täcker inte skador som helt eller delvis orsakats av felaktig användning, brand, kemisk korrosion, olaglig användning eller för andra ändamål än de avsedda, användning på en annan modell än den avsedda, felaktig installation eller i strid med vad som anges av tillverkaren eller underlåtenhet att underhålla produkten enligt tillverkarens anvisningar i de medföljande instruktionerna.

Är det något annat du vill fråga oss?

Kontakta Brembo tekniksupport. Våra tekniker kommer att kontakta dig så snart som möjligt!
Gå tillbaka till innehållsförteckningen
Montering på fordon
Läs nästa artikel
Instruktioner för byte av bromsbackar på personbilar och lätta nyttofordon
Sekretesspolicy">