Onderhoud van de remtang: waarom is het zo belangrijk?

Voor een goede werking moeten de remcomponenten met elkaar in contact komen om wrijving te genereren. Maar als het voertuig niet hoeft te vertragen, moeten de remschijven en -blokken ver genoeg worden teruggezet om geen langdurig contact te veroorzaken dat de beweging belemmert of, erger nog, de onderdelen beschadigt door overmatige hitte die door de wrijving wordt geproduceerd.

Dit voortdurende en lichte contact tussen de remschijf en het remblok veroorzaakt in de loop van de tijd onregelmatige slijtage van de componenten, oververhitting van het systeem en het ontstaan van geluiden en trillingen.

Voor een goed en veilig werkend remsysteem moeten de componenten vrij kunnen bewegen. Deze componenten zijn gemaakt van metaal om de mechanische en thermische weerstand van het materiaal te benutten, maar het nadeel hiervan is dat de meeste metalen in de loop van de tijd gaan roesten en slijten.

Een van de elementen die gemakkelijk kunnen gaan roesten zijn de geleiders van de remtangen als gevolg van de elektrochemische reactie tussen het metaal en zijn omgeving.
Het remsysteem van een auto wordt voortdurend blootgesteld aan zware belasting, en aan fenomenen als vervuiling, water, zout en vuil die de corrosiesnelheid doen toenemen. Ook agressieve hogedrukreiniging kan schadelijk zijn en vervelende problemen veroorzaken: een waterstraal onder hoge druk is voldoende om de pakkingen van de remtang los te maken waardoor waterinfiltraties tussen de loopvlakken ontstaan. Bovendien kunnen reinigingsmiddelen voortschrijdende corrosie en oxidatie in gang zetten waardoor onaangename piepgeluiden ontstaan en de contactvlakken van de remtang moeten worden gedemonteerd, gereviseerd en met een speciaal smeermiddel moeten worden behandeld.
 

Welke smeermiddelen moet u kiezen?

 
Het is erg belangrijk om de juiste smeermiddelen te kiezen om een goede werking van het remsysteem te waarborgen. Het gebruik van een ongeschikt smeermiddel kan het tegenovergestelde effect hebben van wat gewenst is, d.w.z. vette geleiders die zuur worden in de remtang, waardoor de beugel mobiliteit verliest en de remmen oververhit raken.
 
Er zijn verschillende smeermiddelen voor het remsysteem in de handel verkrijgbaar: smeermiddelen op basis van koper zijn wijdverspreid maar om galvanische oxidatie te voorkomen is het beter om kopervrije smeermiddelen te gebruiken.

Bovendien hangt het type smeermiddel af van het contactvlak dat moet worden behandeld. Blootgestelde contactvlakken, zoals de steunvlakken op steunen en tangen, vereisen een smering die niet alleen bestand moet zijn tegen de hoge temperaturen die ontstaan door het remmen, maar ook tegen water om bescherming tegen corrosie te blijven bieden.

Brembo B-QUIET is hiervoor de perfecte oplossing: de gebruikte formule is volledig metaalvrij, en dus is er geen kans op galvanische corrosie. Het smeermiddel van Brembo is zeer goed bestand tegen water en heeft een hoog smeltpunt, zodat de oppervlakken waarop het is aangebracht continu beschermd worden. Het is aanbevolen om dit smeermiddel op de steunvlakken tussen de metalen delen van het remblok en die van de remtang aan te brengen en om er tijdens het aanbrengen op te letten om de wrijvingsoppervlakken van remblokken en -schijven niet te bevuilen, omdat dit de remprestaties negatief kan beïnvloeden.

De geleiders van de zwevende remtang en de bijbehorende pennen vereisen echter een ander type smeermiddel. De rubber delen van de remtang (pakkingen, stofkappen, doppen, blaasbalgen voor de geleiders) zijn geproduceerd met EPDM. Dit is een materiaal dat compatibel is met DOT-remvloeistoffen.

EPDM kan worden beschadigd met niet-compatibele producten, zoals minerale olie, smeermiddelen en niet-toelaatbare reinigingsmiddelen. De rubberen delen zouden het smeermiddel opnemen en in de loop van de tijd opzwellen, waardoor ze hun afdichtingseigenschappen verliezen. Dit zou de remtang ernstig beschadigen, wat ook gevolgen heeft voor de remschijven en -blokken, de prestaties en het remcomfort, evenals voor de levensduur van de componenten.

Daarom is het raadzaam om bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan de remtang zorgvuldig het juiste smeermiddel te kiezen voor de verschillende gebieden en alle handelingen met betrekking tot het smeren en controleren van de componenten op de juiste wijze uit te voeren.
 
Onderhoud van de remklauw door een technicus, met gebruik van Brembo B-QUIET
 

Hoe kunnen remtangen correct worden onderhouden?

 
Goed onderhoud van de remtang dat door professionals wordt uitgevoerd bestaat uit een aantal werkzaamheden die dit onderdeel efficiënt houden:
  • Controleer en reinig de veren en de beugel van de remtang. Reinig de zittingen van de remblokken zorgvuldig;
  • Smeer de contactvlakken tussen het remblok en de remtang met een speciaal smeermiddel;
  • Controleer zuigers, pakkingen, kappen en geleiders van de tang om er zeker van te zijn dat ze niet beschadigd of gecorrodeerd zijn en dat ze kunnen schuiven. Het is bovendien goed om na te kijken of er geen lekken zijn;
  • Reinig en smeer de geleidepennen van de remtang met een speciaal smeermiddel;
  • Gebruik een specifiek vet voor elk onderdeel;
  • Bij beschadigde, gecorrodeerde of gebogen onderdelen moeten ze worden vervangen door nieuwe, kwalitatief goede onderdelen.

Hebt u nog meer vragen?

Neem contact op met de helpdesk van Brembo. Onze technici zullen zo spoedig mogen antwoorden!!
Terug naar inhoudsopgave
Onderhoud
Lees het volgende artikel
Aanhaalmomenten
Privacybeleid">