Pokyny na výmenu brzdového strmeňa

Dohovory
 
Obrázky slúžia ako pomôcka. Pred začatím sa uistite, že náhradné diely sú vhodné pre danú značku a model vozidla.
 
VAROVANIE!
Po výmene strmeňa skontrolujte, či prívodné brzdové vedenia na vozidle nie sú skrútené alebo nadmerne ohnuté, pretože by to bránilo priechodu kvapaliny. V prípade potreby nahraďte brzdové vedenia vhodnejšími.
 
VAROVANIE!
Počas všetkých ďalej opísaných fáz dbajte na to, aby sa brzdová kvapalina nedostala do kontaktu s lakovanými časťami vozidla. V prípade postriekania alebo úniku kvapaliny okamžite zamedzte úniku pomocou papiera.
 
Uzáver sa otvorí a membrána sa odstráni.
1. Dajte motorku na stojan.
 
2. Otvorte zátku (bod 1) a odstráňte membránu (bod 2) nádržky s brzdovou kvapalinou, ktorá zásobuje strmeň.
Hadička a nádoba sú pripojené k odvzdušňovacej zátke na strmeni.
3. Pripojte priehľadnú hadičku k odvzdušňovacej zátke (bod 3) strmeňa a druhý koniec vložte do nádoby na zachytávanie kvapaliny.
 
4. Odskrutkujte odvzdušňovaciu zátku (bod 3) a vyprázdnite hydraulický okruh.
Prívodná hadička kvapaliny je uvoľnená.
5. Zatvorte odvzdušňovaciu zátku a odstráňte zberné potrubie.
 
6. Uvoľnite prívodnú hadičku kvapaliny (bod 4) na strmeni, aby ste ju mohli neskôr odskrutkovať rukou.
Bezpečnostné kolíky sú vybraté.
7. Vytiahnite závlačky (bod 5) kliešťami.
Kolíky a pružina sú vybraté.
8. V prípade potreby vyberte kolíky (bod 6) pomocou kladiva a nástroja na vytláčanie kolíka.
 
9. Odstráňte pružinu (bod 7).
Doštičky sú zväčšené.
10. Jemne oddeľte brzdovú doštičku (bod 8) pomocou sťahováka alebo iného vhodného nástroja.
Upevňovacie skrutky sú odskrutkované.
 11. Vidlicovým kľúčom odskrutkujte upevňovacie skrutky (bod 9) a vyberte strmeň z rámu motocykla.
 
 
Hadička prívodu kvapaliny je odpojená od strmeňa.
12. Dokončite odpojenie prívodného vedenia kvapaliny (bod 4) od strmeňa.
 
13. Držte koniec prívodného vedenia zdvihnutý, aby nedošlo k úniku kvapaliny.
Brzdná plocha kotúča je vyčistená a sú namontované rozpery.
14. Brzdnú plochu (bod 10) kotúča (bod 11) očistite odmasťovačom, napr. rozpúšťadlom SE 47.
 
15. Nasaďte nový strmeň na motocykel.

16. Nahraďte pôvodnú skrutku (bod 9) skrutkou z dodanej súpravy.​​​​​​​

17. V prípade potreby namontujte rozpery (bod 12) dodané v súprave.​​​​​​​

18. Vložte skrutky (bod 9) bez uťahovania.
Odvzdušňovacia zátka a priehľadná hadička sú pripojené k strmeňu.
19. Pripojte späť prívodné vedenie brzdovej kvapaliny (bod 4) a utiahnite spojku pomocou vidlicového kľúča na orientačný uťahovací moment 17-20 Nm.

20. Naplňte nádržku brzdovej kvapaliny novou kvapalinou v súlade so špecifikáciami výrobcu.

21. Pripojte priehľadnú hadičku k odvzdušňovacej zátke (bod 3) strmeňa a druhý koniec vložte do nádoby na zachytávanie kvapaliny.

22. Otvorte odvzdušňovaciu zátku (bod 3).​​​​​​​

23. Stlačte brzdovú páčku.​​​​​​​

24. Znovu zatvorte odvzdušňovaciu zátku.
NEBEZPEČENSTVO! Nepúšťajte páčku s otvorenou odvzdušňovacou zátkou, pretože tým dochádza k nasávaniu vzduchu do hydraulického okruhu.
Upevňovacie skrutky strmeňa sú utiahnuté.​​​​​​
25. Uvoľnite brzdovú páčku.

26. Odskrutkujte odvzdušňovaciu zátku.​​​​​​​

27. Stlačte brzdovú páčku.​​​​​​​

28. Opakujte štyri predchádzajúce body, kým nebude vytekať bez vzduchových bublín a neobnoví sa obvyklý odpor brzdovej páčky.​​​​​​​

29. Zatvorte odvzdušňovaciu zátku a vyberte priehľadnú hadičku.​​​​​​​

30. Utiahnite odvzdušňovaciu zátku na uťahovací moment 12÷16 Nm.

31. Keď je systém pod tlakom, utiahnite všetky upevňovacie skrutky strmeňa (bod 9) uťahovacím momentom predpísaným výrobcom vozidla. (orientačná hodnota: 46 Nm).
Membrána je dôkladne vyčistená a na nádržku brzdovej kvapaliny je nasadený uzáver.
32. Po odvzdušnení je brzdová kvapalina v nádržke na minime. Úplne zatiahnite piesty, stlačte doštičky rukami a potom doplňte.

33. Dôkladne vyčistite membránu (bod 2) nádržky brzdovej kvapaliny a odstráňte všetky zvyšky kvapaliny.​​​​​​​

34. Namontujte naspäť membránu a zátku (bod 1) na nádržku brzdovej kvapaliny a utiahnite všetky možné skrutky.
NEBEZPEČENSTVO! Ak zistíte úniky zo strmeňa, zopakujte celý vyššie uvedený postup, aby ste zistili príčinu a odstránili poruchu.​​​​​​​

35. Zložte motocykel zo stojana.
 
 
Všeobecné a bezpečnostné informácie
 
Tento výrobok bol navrhnutý tak, aby spĺňal všetky platné bezpečnostné normy. Výrobky nie sú určené na iné použitie, než na aké boli navrhnuté a vyrobené. Použitie na akýkoľvek iný účel alebo akákoľvek úprava či zásah do výrobku môže ovplyvniť výkonnosť výrobku a môže spôsobiť, že výrobok nebude bezpečný. Takáto úprava alebo nesprávne používanie spôsobí zánik platnosti obmedzenej záruky a môže viesť k zodpovednosti osoby, ktorá takto používa Výrobok, za zranenie osôb alebo poškodenie majetku iných osôb.
V tomto návode sa pod výstrahou „NEBEZPEČENSTVO!“ rozumejú postupy, ktorých nedodržanie s vysokou pravdepodobnosťou spôsobí vážne zranenie alebo dokonca smrť. „VAROVANIE!“ znamená postupy, ktorých nedodržanie by mohlo spôsobiť zranenie. „POZOR!“ znamená postupy, ktorých nedodržanie môže spôsobiť poškodenie vozidla.
 
NEBEZPEČENSTVO!
  • Tento výrobok je nevyhnutný pre bezpečnú prevádzku vozidla, na ktorom je nainštalovaný, a je určený na to, aby ho inštalovala len kvalifikovaná osoba, ktorá bola vyškolená a/alebo má skúsenosti s inštaláciou a používaním, na ktoré je výrobok určený.
  • Inštalatér musí byť vybavený vhodnými nástrojmi pre svoje remeslo a znalosťami a skúsenosťami, aby sa mohol zaoberať opravami vozidla. Nesprávna alebo nevhodná inštalácia, či už spôsobená nedôsledným a neúplným dodržiavaním tohto návodu alebo iným spôsobom, má za následok zánik platnosti obmedzenej záruky a môže viesť k zodpovednosti inštalatéra v prípade zranenia osôb alebo poškodenia majetku.
  • Spoločnosť Brembo nenesie zodpovednosť za žiadne škody alebo zranenia spôsobené osobe, ktorá prevádzkuje vozidlo, na ktorom bol nesprávne nainštalovaný náhradný výrobok.
  • Zabráňte kontaktu maziva a iných mazív s brzdnými plochami kotúča a doštičiek, pretože by to mohlo ovplyvniť účinnosť brzdového systému a spôsobiť vážne fyzické zranenie.
  • Použitý výrobok nahradený týmto výrobkom sa nesmie inštalovať na žiadny iný výrobok. Mohlo by dôjsť k poškodeniu majetku a zraneniu osôb vrátane smrti.
  • Vždy skontrolujte, či je hladina brzdovej kvapaliny v nádržke medzi minimálnou a maximálnou hladinou uvedenou na nádržke. Nesprávna hladina môže spôsobiť únik brzdovej kvapaliny alebo zníženú účinnosť brzdového systému. Príliš veľa alebo príliš málo brzdovej kvapaliny v nádržke môže spôsobiť, že brzdy nebudú správne fungovať a môže dôjsť k zraneniu osôb vrátane smrti.
 
UPOZORNENIE!
Na montáž gumových komponentov nepoužívajte ostré nástroje, pretože by mohlo dôjsť k ich poškodeniu. Určite poškodené komponenty vymeňte.
 
VAROVANIE!
  • Aby ste zabránili vzniku chybnej inštalácie, vyhnite sa prudkým nárazom a/alebo poškodeniu výrobku, jeho častí a komponentov, pretože to môže znížiť ich účinnosť a spôsobiť ich poruchu. V prípade potreby vymeňte akúkoľvek poškodenú časť alebo komponent.
  • Počas výmeny produktu a súvisiacich položiek, ako sú brzdová kvapalina, brzdové doštičky, brzdové čeľuste a podobne, bude technik vystavený kvapalinám a častiam, ktoré môžu byť podľa platných zákonov, predpisov a nariadení považované za „nebezpečný odpad“. So všetkými takýmito odpadmi sa musí zaobchádzať, recyklovať a/alebo likvidovať v súlade so všetkými platnými zákonmi, pravidlami a predpismi. V prípade, že tak neurobíte, môže byť pôvodca nebezpečného odpadu vystavený sankciám podľa zákonov o životnom prostredí a môže dôjsť k zraneniu osôb alebo poškodeniu majetku pôvodcu alebo iných osôb.
  • Aby nedošlo k zraneniu:
    • Používajte vhodné vybavenie, aby ste zabránili vdýchnutiu prachu vznikajúceho pri čistení dielov.
    • Počas demontáže a montáže súčiastok s ostrými hranami vždy používajte rukavice.
    • Nedovoľte, aby sa povrch pokožky dostal do priameho kontaktu medi brzdové doštičky a čeľuste, pretože by to mohlo spôsobiť odreniny.
    • Pri demontáži piestov strmeňa pomocou stlačeného vzduchu nevkladajte ruky na miesto uloženia doštičky, pretože hrozí riziko pomliaždenia.
    • Vyhnite sa priamemu kontaktu s brzdovou kvapalinou, pretože môže spôsobiť podráždenie pokožky a očí. V prípade kontaktu vykonajte dôkladné vyčistenie podľa pokynov výrobcu vozidla alebo brzdovej kvapaliny.
    • Elektrické komponenty nevystavujte elektrostatickým nábojom ani nárazom, ktoré by mohli poškodiť plastové časti.
    • Rozložené elektrické komponenty chráňte pred vlhkosťou.
    • Zabezpečte správne zapojenie všetkých elektrických kontaktov, skontrolujte, či sa rozsvietili výstražné kontrolky. V opačnom prípade môže nefunkčnosť výstražných svetiel spôsobiť zníženie účinnosti brzdového systému alebo poruchu brzdovej signalizácie.
Záruka
Zaručujeme, že tento výrobok spĺňa špecifikácie výrobcu a že nemá chyby materiálu a spracovania. Záruka má obmedzenú dobu trvania dva roky od dátumu nákupu alebo dlhšiu dobu stanovenú zákonom. Záruka má obmedzenú dobu trvania dva roky od dátumu nákupu alebo dlhšiu dobu stanovenú zákonom. V prípade zistenia závady je potrebné ju nahlásiť do 60 dní od jej zistenia a do dvoch rokov od dátumu nákupu. V prípade, že sa závada potvrdí a vzťahuje sa na ňu záruka, výrobok bude opravený alebo vymenený za nový alebo dôkladne zrekonštruovaný výrobok. Záruka sa nevzťahuje na škody spôsobené úplne alebo čiastočne nesprávnym používaním, požiarom, chemickou koróziou, nedovoleným používaním alebo používaním na iné účely, ako je určené, používaním na inom modeli, ako je určené, nesprávnou inštaláciou alebo v rozpore s tým, čo uvádza výrobca, alebo zanedbaním údržby Výrobku podľa pokynov výrobcu v dodanom návode.

Je ešte niečo, na čo sa chcete opýtať?

Kontaktujte tím technickej podpory Brembo. Naši technici sa vám ozvú čo najskôr!
Návrat na zoznam
Montáž na motorku
Prečítajte si nasledujúci článok
Návod na výmenu brzdového strmeňa – pevný strmeň motocykla
Zásady ochrany osobných údajov">