Pokyny na inštaláciu SÚPRAVY GT

Prosím dodržujte všetky pokyny. Ak inštaláciu vykonáva predajca, tento dokument by mal dostať koncový používateľ. Koncový používateľ by mal tento dokument uchovávať počas celej životnosti výrobku. V prípade zmeny vlastníka vozidla, do ktorého bol výrobok nainštalovaný, sa má tento dokument preniesť na nového vlastníka.
 
Komponenty SÚPRAVY GT
 
Zoznam komponentov súpravy GT je uvedený nižšie: v každom páre krabíc sú všetky komponenty potrebné pre jednu nápravu vozidla. Niektoré diely súpravy sú smerové a musia sa montovať na správnu stranu vozidla. Tieto diely sú balené samostatne v 2 škatuliach s označením referenčnej strany.
 
A. Držiak (ak je naplánovaný s axiálne namontovaným strmeňom) 1+1
B. Kotúč 1+1
C. Strmeň s podložkami (u niektorých modelov sú doštičky samostatné) 1+1
D. E. Skrutky/matice a podložky 4+4
F. Spojka potrubia alebo banjo armatúra 1+1
G. Medené podložky (1 pre spojku potrubia s adaptérom, 2 pre spojku banjo) 1+1 / 2+2
H. Prívodné vedenie 1+1
J. Odvzdušňovacie vedenie 1+1
K. Indikátor opotrebenia (ak je určený) 1+1
L. Súprava doštičiek (okrem súprav so strmeňmi, ktoré sú už vybavené vopred namontovanými doštičkami) 1+1
M. Schéma upevnenia držiaka 1
Č. Osvedčenie o schválení Teilegutachten, ak je určené 1
O. Návod na použitie 1
GT KIT components
 
 
Potrebné vybavenie
Na montáž a demontáž brzdového systému je potrebné nasledujúce vybavenie:
  • Zakladacie kľúče
  • Momentový kľúč
  • Kliešte
  • Skrutkovače
  • Rozpera
  • Sťahovák
  • Nádoba
  • .01 číselníkový testovací indikátor s magnetickou základňou
  • Zdvihák a podpery
  • Čistá handrička
  • Brzdová kvapalina
  • Odvzdušňovacie čerpadlo
  • Návod výrobcu vozidla
  • Rozpúšťadlo na čistenie
  • Gumové kladivo


Výber kolies
Spoločnosť Brembo odporúča:
  • Valivý priemer kolesa by mal zodpovedať hodnote definovanej výrobcom vozidla,
  • Pri použití veľkých pneumatík skontrolujte, či sa môžu otáčať za všetkých prevádzkových podmienok vozidla.
 
Nedodržanie týchto predbežných odporúčaní môže mať za následok nesprávne odčítanie rýchlosti vozidla alebo v najhoršom prípade vážne poškodenie pneumatík a tým aj riziká s narušením stability vozidla. Kvôli väčším celkovým rozmerom kotúča a strmeňa môže byť potrebné použiť iné ráfiky alebo rozpery.
 
Smer otáčania kotúča
 
Bežnou chybou je predpokladať, že smer otáčania kotúča je určený drážkami alebo otvormi. Pri vetranom kotúči je smer otáčania určený geometriou rebier. Používajú sa tri typy vetrania:
  • Rovné rebrovanie
  • Stĺpiky
  • Zakrivené rebrovanie
 
Prvé dva nie sú smerové a možno ich použiť na oboch stranách vozidla. Kotúče so zakriveným rebrovaním sú smerové. Kotúč so zakriveným rebrovaním musí byť inštalovaný tak, aby rebrá smerovali dozadu od vnútorného k vonkajšiemu priemeru v smere otáčania. Umiestnenie kotúča uvedené vyššie poskytuje odstredivý efekt. Otáčanie kotúča vytvára prúd vzduchu zo stredu kotúča cez vetrací kanál smerom von, čím sa značne zvyšuje schopnosť kotúča odvádzať teplo. 
Disc rotation direction
 
Všetky drážkované kotúče Brembo sú smerové bez ohľadu na geometriu vetracieho rebrovania. Kotúče by mali byť nainštalované tak, aby okraje drážok, ktoré sú najbližšie k vonkajšiemu okraju kotúča, dostali do kontaktu s doštičkou ako prvé.
 
Umiestnenie strmeňa
 
Strmene Brembo sú smerové a pri ich výrobe sú prijaté vhodné opatrenia, aby sa zabránilo abnormálnemu opotrebovaniu doštičiek. Na strmeni je malá šípka označujúca smer otáčania kotúča. Po inštalácii do vozidla sa odvzdušňovacia skrutka nachádza v hornej časti strmeňa.
 
 
Plávajúci kotúč
 
Na spojenie kompozitných kotúčov používa spoločnosť Brembo plávajúce hnacie prvky. Systém montáže kotúča umožňuje určitú vôľu v radiálnom aj axiálnom smere. Spoločnosť Brembo vyvinula špeciálne pružiny, ktoré sú pri použití v hnacích prvkoch navrhnuté tak, aby mierne predpínali zmontovaný diel. Tým sa zabráni nadmernej hlučnosti brzdového systému. Tieto pružiny možno nájsť na všetkých hnacích prvkoch alebo v striedavom poradí podľa špecifických potrieb aplikácie. Puzdrá bez pružín sa môžu mierne pohybovať v axiálnom smere; taká je základná požiadavka. Uťahovacie skrutky hnacieho prvku sa počas montáže utiahnu vhodným uťahovacím momentom a nesmú sa ďalej uťahovať ani povoľovať zo žiadneho dôvodu.
 
 
Doštičky
 
Brzdové doštičky Brembo sú vysoko kvalitné a zaručujú nemenný výkon pri rôznych teplotách. Doštičky sú účinné pri nízkych teplotách aj pri vysokých teplotách dosahovaných počas cestných pretekov. Ak chcete použiť alternatívne trecie materiály, odporúčame vám kontaktovať spoločnosť Brembo, ktorá vám poskytne návrhy. Doštičky systému GT môžu byť bez indikátora opotrebenia. Odporúčame pravidelnú kontrolu doštičiek, aby sa predišlo poškodeniu kotúča v dôsledku nadmerného opotrebovania doštičiek.
Doštičky sú opotrebované, keď trecí materiál dosiahne hrúbku 2 mm.
 
 
Postup inštalácie
 
Zdvihnutie vozidla
 
1. Pred zdvihnutím vozidla mierne povoľte skrutky alebo matice vozidla.
2. Opatrne zdvihnite vozidlo pomocou zdvíhacích bodov uvedených v návode výrobcu vozidla.
3. Podoprite vozidlo pomocou podpier podľa odporúčaní výrobcu vozidla.
4. Odstráňte koleso.
 
NEBEZPEČENSTVO! Skontrolujte, či je vozidlo zdvihnuté bezpečným a stabilným spôsobom; ak nie, mohol by spadnúť z podpier a spôsobiť zranenie a škody.
NEBEZPEČENSTVO! Pri montáži a demontáži vozidla vám odporúčame nespoliehať sa na podopretie vozidla hydraulickým zdvihákom. Nedodržanie pokynov výrobcu vozidla pri zdvíhaní a podopieraní môže spôsobiť vážne nehody, smrť a/alebo škody na majetku.
 
 
Obídenie indikátora opotrebenia
 
UPOZORNENIE! Tento postup platí len pre vozidlá vybavené elektrickým indikátorom opotrebenia. Ak vaše vozidlo nemá elektrický indikátor opotrebenia, prejdite na bod „Demontáž pôvodných komponentov“.
 
Kábel indikátora opotrebenia je odpojený od konektora na vozidle.
1. Odpojte kábel indikátora opotrebenia (bod 1) od konektora na vozidle (bod 2)
2. Ak súprava GT neobsahuje indikátor opotrebenia:
  • Vložte kľúče do spínača zapaľovania a otočte ich do polohy zapnutého zapaľovania bez naštartovania motora.
  • Ak sa kontrolka opotrebenia nerozsvieti, otočte kľúč do polohy vypnutého zapaľovania a upevnite konektor vozidla tak, aby nezavadzal, neťahal sa alebo neskrúcal pri pohybe riadenia a pružení.
  • Odporúča sa používať plastové spony. Prejdite na bod „Demontáž pôvodných komponentov“.
Kábel indikátora opotrebenia je odrezaný 3 – 4 cm od pripojenia.
3. Odrežte kábel indikátora opotrebenia (bod 1) na vzdialenosť 3 – 4 cm od prípojky (bod 3). Pripojte dva konce kábla a dôkladne ich izolujte. Pripojte kábel naspäť ku konektoru na vozidle. 
 
4. Ak GT obsahuje indikátor opotrebenia: zopakujte bod 2.
  • Pripojte konce kábla ku koncom dodávaného indikátora opotrebenia a dôkladne ich izolujte.
  • Pripojte kábel naspäť ku konektoru na vozidle.
    V každom prípade:
  • Otočte kľúčom v spínači zapaľovania do polohy zapnutého zapaľovania, aby sa naštartoval motor.
  • Skontrolujte, či kontrolka opotrebenia naďalej nesvieti. Ak svieti, znova skontrolujte elektrické pripojenia z kroku 2 a v prípade potreby kontaktujte zákaznícky servis spoločnosti Brembo.
  • Upevnite konektor vozidla tak, aby nezavadzal, neťahal sa alebo neskrúcal pri pohybe riadenia a pružení. Odporúča sa používať plastové spony. 
 
 
Demontáž originálnych komponentov
 
UPOZORNENIA! Počas všetkých ďalej opísaných fáz dávajte pozor, aby sa brzdová kvapalina nedostala do kontaktu s časťami vozidla, ktoré by sa mohli poškodiť, najmä s lakovanými časťami. V prípade náhodného postriekania alebo úniku brzdovej kvapaliny ihneď vysušte papierom a vyčistite vodou.
 
Brzdový pedál je stlačený pomocou rozpery.
 1. Ak čerpadlo nie je vybavené nevypúšťacím ventilom, mierne stlačte brzdový pedál, aby ste zabránili úniku kvapaliny. Tým sa piest čerpadla umiestni za otvor, ktorý spája nádržku s brzdovým systémom.

Na tento úkon požiadajte o pomoc ďalšiu osobu alebo medzi sedadlo a pedál umiestnite rozperu (bod 4) tak, aby bol pedál stlačený o 3 – 5 cm. Nestláčajte ďalej.
Prívodná hadica brzdy je odpojená od spojenia s podvozkom. Bezpečnostná spona je tiež odstránená z podávacej hadičky.
2. Odpojte prívodné vedenie brzdy od pripojenia k podvozku (bod 5). Dávajte pozor, aby ste nepoškodili okraje šesťhrannej matice na pevnom vedení. Na utiahnutie alebo uvoľnenie armatúr sa odporúča použiť zakladací kľúč. Pripravte si handru a nádobu, aby ste prípadne zachytili všetku brzdovú kvapalinu, ktorá môže vytiecť. Ak je namontovaná bezpečnostná spona (bod 6) na prívodnom vedení (bod 7), demontujte ju.
UPOZORNENIE! Na napájanie strmeňov sa na niektorých vozidlách používajú hadičky (od podvozku k odpruženiu) a pevné potrubie (od odpruženia k strmeňu). V takom prípade demontujte hadičky a pevné potrubie.
Prívodná hadička je odpojená od držiaka k rámu.
3. Odpojte prívodné vedenie (bod 7) od držiaka na podvozku a od akéhokoľvek iného upevňovacieho prostriedku. Prívodné vedenie musí zostať pripojené k strmeňu. Na uzavretie prívodného vedenia (bod 7) okamžite po jeho demontáži použite vhodné zátky, čím zabránite vniknutiu prachu a nečistôt.
Montážne skrutky strmeňa sú demontované z čapu nápravy.
4. Demontujte upevňovacie skrutky (bod 8), ktoré upevňujú strmeň na vretene. Demontujte strmeň.
Z brzdového kotúča sú odstránené matice a upevňovacie skrutky.
5. Označte a odskrutkujte všetky upevňovacie matice a skrutky brzdového kotúča. Vyberte kotúč (bod 9) z miesta jeho uloženia. Ak je na zvone kotúča otvor so závitom, v prípade potreby ho použite ako pomôcku. Vložte vhodnú skrutku a utiahnite ju, kým tlak vyvíjaný na povrch náboja neumožní vybratie kotúča. Ak závitový otvor nie je k dispozícii, použite gumené kladivo, jemne udierajte na zadnú časť kotúča na rôznych miestach, kým sa kotúč nepohne a potom sa bude dať vybrať.
Nosná plocha strmeňa je starostlivo vyčistená.
6. Dôkladne vyčistite povrch strmeňa (bod 10) pomocou vhodných materiálov a prípravkov (napr. vlhkou handričkou). Hrdza by sa mala čistiť drôtenou vlnou alebo kovovou kefou.
Prívodná hadička je odpojená od držiaka k rámu.
7. Dôkladne vyčistite povrch kotúča (bod 11), ktorý je v kontakte s nábojom, pomocou vhodných materiálov a prípravkov (napr. vlhkou handričkou). Zvyšok by sa mal čistiť drôtenou vlnou alebo kovovou kefou.
 
 
Inštalácia komponentov GT
 
UPOZORNENIE! V mnohých prípadoch je nový kotúč GT väčší ako pôvodný kotúč.
 
1. Dočasne položte nový kotúč GT na miesto, pričom medzi kotúčom a prachovým krytom ponechajte minimálnu medzeru 3 mm.
2. Ak je medzera medzi kotúčom a prachovým krytom menšia ako 3 mm, demontujte prachový kryt. Informácie o demontáži krytu nájdete v návode na obsluhu od výrobcu vozidla.
3. Ak súprava GT neobsahuje držiak, prejdite na bod 8.
 
VAROVANIE! Pre správnu montáž držiaka si pozrite priloženú schému M.
 
Držiak je pripevnený k hriadeľu pomocou skrutiek.
4. Pripevnite držiak (bod 12) k hriadeľu novými skrutkami (bod 8), ak sú súčasťou súpravy GT; prípadne použite pôvodné skrutky.

VAROVANIE! Zabezpečte, aby sa povrchy držiaka a vretena úplne dotýkali.
Kotúč je umiestnený na náboji.
5. Nasaďte kotúč (bod 13) na náboj. Ak má pôvodný kotúč otvory pre upevňovacie skrutky vretena, budú tieto otvory aj na kotúči GT. Na meranie kmitania dočasne utiahnite všetky upevňovacie matice alebo skrutky kolesa. Na každú skrutku alebo závrtnú skrutku použite iné podložky, aby ste nepoškodili zvon a zabezpečili, že skrutky alebo matice nedosiahnu koniec závitu pred upevnením kotúča. Utiahnite na krútiaci moment 14 Nm.
Magnetická základňa komparátora je umiestnená na nosnej ploche strmeňa a hrot komparátora je umiestnený na vnútornej brzdnej ploche kotúča.
6. Položte magnetickú základňu (bod 14) číselníkového testovacieho indikátora na povrch strmeňa alebo na vhodne umiestnenú kovovú podložku, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou vozidla, pričom zabezpečte, aby sa základňa počas merania nepohybovala.
 
7. •  Položte hrot na číselníkový testovací indikátor na vnútornej brzdnej ploche kotúča (bod 13) vo vzdialenosti približne 3 – 5 mm od vonkajšieho priemeru. Dajte pozor, aby sa hrot počas otáčania kotúča nedostal do kontaktu s otvormi alebo drážkami. Otočte kotúč o jednu celú otáčku. Celkové kmitanie nesmie presiahnuť 0,07 mm.​​​​​
 
Ak kmitanie prekročí túto hodnotu, možno ho znížiť vybratím kotúča a jeho otočením o 1/3, 1/4 alebo 1/5 otáčky v závislosti od počtu upevňovacích otvorov. Nasaďte kotúč späť a zopakujte meranie. Ak je vaše vozidlo vybavené skrutkami na pripevnenie kotúča k náboju, vyššie uvedený postup nemusí byť možný. V takom prípade vyskúšajte kotúče z inej súpravy na rovnakom vozidle, ak ich máte k dispozícii. Ak hodnoty kmitania naďalej prekračujú nastavený limit, náboj alebo vreteno alebo ložisko sú pravdepodobne mimo špecifikovaných limitov. Pri riešení problému si pozrite návod výrobcu vozidla.
VAROVANIE! Na skrutky alebo matice, ktoré pripevňujú strmeň k držiaku, nepoužívajte tesniace prostriedky ani zaisťovače závitov.
 
Strmeň je nasadený na kotúči. Na každom čape sú nasadené podložky a matice.
8. •  Nasaďte strmeň (bod 14) na kotúč. Ak je držiak (bod 12) vybavený závrtnými skrutkami, skontrolujte, či je strmeň v polohe ako na obrázku. Pod každú závrtnú skrutku dajte podložku (bod 15) (ak je to stanovené) a maticu (bod 16). Matice sú samosvorné, otvor so závitom je oválny a nie je potrebné použiť zaisťovač závitov. Dotiahnite každú maticu momentom 115 Nm.
Ak držiak nemá závrtné skrutky, použite skrutky a prípadné podložky (ak sú k dispozícii) na upevnenie strmeňa k držiaku. Utiahnite skrutky momentom predpísaným v tabuľke.
 
Typ skrutky Uťahovací moment
M12x1.5 115 Nm
M14x1.5 120 Nm
 
VAROVANIE! Na žiadne armatúry vedenia nepoužívajte tesniace hmoty ani zaisťovače závitov.
Podložka je nasadená na kratšom konci adaptéra a je naskrutkovaná do prívodného otvoru čeľuste.
9. Demontujte závitový plastový uzáver z prívodného otvoru na strane strmeňa.

10. Pri súprave GT s adaptérom (bod 17) vložte medenú podložku (bod 21) na krátku časť a zaskrutkujte ju do prívodného otvoru strmeňa (bod 18). Dotiahnite momentom 20 Nm.
Koniec podávacej hadičky je naskrutkovaný na adaptér.
11. Naskrutkujte koniec prívodnej hadičky (bod 19) na adaptér (bod 17) bez uťahovania, aby sa armatúra mohla počas montáže otáčať, potom prejdite na bod 13.
Na skrutku je nasadená podložka. Celok sa vloží na ďalšiu medenú podložku a priskrutkuje sa k plniacemu otvoru.
12. V prípade súprav dodávaných s banjo armatúrou nasaďte na skrutku (bod 20) podložku s uzáverom (bod 21), vložte banjo armatúru a potom ďalšiu medenú podložku (bod 21). Všetko naskrutkujte do prívodného otvoru strmeňa (bod 18) bez uťahovania, aby sa armatúra (bod 22) mohla ďalej otáčať počas montáže.
Prípojka prívodnej hadičky sa vkladá do držiaka k rámu.
13. Zaistite prívodné vedenie všetkými upevňovacími dostupnými prvkami. Vložte armatúru (bod 22) prívodného vedenia do držiaka na podvozku, pričom dajte pozor na to, aby sa neprekrútila.
VAROVANIE! V niektorých prípadoch sa spolu s hadičkami pre uloženie v držiaku na podvozku dodávajú vhodne tvarované adaptéry; ak sú k dispozícii, musia sa použiť. Pozrite si špecifické montážne pokyny dodané so súpravou. Úprava miesta uloženia (obrábaním) v držiaku na podvozku nie je dovolená. 
Prívodná hadička je znovu pripojená k systému prívodu kvapaliny na ráme.
14. Pripojte naspäť prívodné vedenie (bod 23) k systému prívodu kvapaliny (bod 5) na podvozku. Nasaďte všetky upevňovacie spony (bod 6). Utiahnite armatúru (bod 24) na moment predpísaný výrobcom vozidla.
Armatúra s okom sa utiahne do čeľuste.
15. Utiahnite koniec hadičky k adaptéru alebo banjo armatúru (bod 20) k strmeňu na uťahovací moment 20 Nm. Dajte pozor, aby sa prívodné vedenie neprekrútilo.
NEBEZPEČENSTVO! Dočasne nasaďte koleso a skontrolujte, či je prívodné vedenie v správnej polohe. Skontrolujte, či sa prívodné vedenie neťahá alebo neskrúca a či sa počas maximálneho otočenia riadenia a pruženia nedostane do kontaktu s odpružením, podvozkom, prevodovkou a ráfikom. Nesprávne umiestnenie prívodného vedenia môže spôsobiť únik brzdovej kvapaliny a poruchu brzdového systému s následným nebezpečenstvom smrti, vážneho zranenia seba a iných osôb.
 
16. V prípade potreby upravte dráhu prívodného vedenia.
 
17. Zopakujte tieto operácie na druhej strane vozidla.
 
Odvzdušnenie
 
Vykonajte odvzdušnenie podľa pokynov uvedených v návode výrobcu vozidla; ako alternatívu Brembo navrhuje tento postup.
NEBEZPEČENSTVO! Vzduch zadržaný v hydraulickom okruhu vážne ovplyvňuje brzdenie. Odvzdušnenie sa musí vykonať opatrne a dôkladne. Používajte brzdovú kvapalinu typu odporúčaného výrobcom vozidla, aby ste sa vyhli možnej nekompatibilite medzi kvapalinami. Kvapalinu dolievajte iba z uzavretých nádob. Každý strmeň môže mať 1 alebo 2 odvzdušňovacie skrutky. Odvzdušnenie sa musí opakovať na všetkých skrutkách systému.
VAROVANIE! Počas všetkých ďalej opísaných fáz zabezpečte, aby sa brzdová kvapalina nedostala do kontaktu s časťami vozidla, ktoré by sa mohli poškodiť, najmä s lakovanými časťami. Každé postriekanie alebo náhodný únik brzdovej kvapaliny okamžite vysušte papierom a vyčistite vodou.
UPOZORNENIE! Brzdové systémy najnovších vozidiel môžu byť vybavené zložitými citlivými bezpečnostnými systémami (ABS, EBD atď.). V týchto prípadoch možno byť potrebné vykonať odvzdušnenie brzdového systému pomocou zariadenia špecifikovaného výrobcom vozidla a podľa postupu odlišného od postupu opísaného nižšie. Pozrite si návod výrobcu vozidla a postupujte podľa poskytnutých pokynov.
 
Rozpera vložka sa odstráni z brzdového pedálu.
1. Vyberte rozperu (bod 4), ktorá bola predtým vložená v priestore pre vodiča, čím sa uvoľní brzdový pedál a umožní sa opätovné otvorenie okruhu.
Ochranný uzáver sa odstráni a odvzdušňovacia zátka na strmeni sa pripojí k hadičke pripojenej k nádobe, do ktorej sa zachytáva vytekajúca kvapalina.
2. Odstráňte ochranný uzáver (bod 26) a pripojte priehľadnú hadičku (bod 28) k odvzdušňovacej skrutke (bod 27) na strmeni; umiestnite pod koniec vedenia nádobu na zachytávanie vytekajúcej kvapaliny.
Odvzdušňovacia zátka na strmeni sa otvorí a kvapalina začne odtekať do nádoby.
3. Otvorte odvzdušňovaciu skrutku. Opakovane stláčajte brzdový pedál vo vozidle, kým nezačne z odvzdušňovacej skrutky vytekať kvapalina.
Odvzdušňovacia zátka strmeňa je zatvorená.
4. Podržte pedál stlačený a zatvorte odvzdušňovaciu skrutku. Uvoľnite pedál, počkajte niekoľko sekúnd a potom postup opakujte, kým brzdová kvapalina nevyteká bez vzduchových bublín a neobnoví sa obvyklý odpor a zdvih brzdového pedála. Zopakujte postup odvzdušňovania na všetkých ostatných odvzdušňovacích skrutkách.
Brzdový pedál je stlačený dole pomocou rozpery.
5. Zadržte brzdový pedál stlačený tak, že medzi sedadlo a pedál vložíte rozperu (bod 4), alebo požiadajte o pomoc ďalšiu osobu.
Odvzdušňovacia zátka strmeňa je uvoľnená.
6. Povoľte odvzdušňovaciu skrutku (bod 27) o 1/2 až 3/4 otáčky.
Na zatlačenie piestov do brzdového strmeňa sa používa rozťahovák.
7. Použite vhodný nástroj (napr. sťahovák (bod 29)) na zatlačenie piestov do brzdového strmeňa. Tak pomôžete vytlačiť kvapalinu a vzduch prítomný v okruhu. Zatvorte odvzdušňovaciu skrutku. Uvoľnite piesty a vyberte rozperu, ktorá bola predtým vložená v priestore pre vodiča.
Hadička spájajúca odvzdušňovaciu zátku strmeňa s nádobou je odstránená.
8. Demontujte priehľadnú hadičku a nasaďte naspäť ochranný kryt na odvzdušňovaciu skrutku. Dotiahnite odvzdušňovaciu skrutku momentom 14 Nm. Zatvorte zátku nádržky brzdovej kvapaliny. Keď vozidlo stojí, opakovane stláčajte brzdový pedál, kým sa neobnoví obvyklý odpor pedála. Pri naštartovanom motore silno stlačte brzdový pedál vo vozidle a skontrolujte, či nedochádza k úniku kvapaliny zo strmeňa alebo abnormálnemu poklesu tlaku v okruhu a či sa rozsvietia zadné brzdové svetlá. Namontujte naspäť koleso.
NEBEZPEČENSTVO! Ak zo strmeňa uniká kvapalina, zopakujte všetky operácie opísané v tomto dokumente, aby ste zistili príčinu a odstránili problém.
 
 
Zábeh doštičiek a kotúčov
 
UPOZORNENIE! Pracujte opatrne v súlade s postupmi opísanými nižšie. Nebrzdite prudko.
NEBEZPEČENSTVO! Keď sú nové doštičky práve namontované, nezabudnite, že brzdný výkon je znížený, preto by ste mali:
  • Spomaliť;
  • Vyhnúť sa prudkému a dlhšiemu brzdeniu.
Jazdite opatrne a vykonajte aspoň 30 brzdení so stredným/minimálnym spomalením trvajúcim približne 3 sekundy, pričom medzi jedným brzdením a ďalším brzdením prejdite aspoň 1 km. 
Skontrolujte, či je brzdenie plynulé a bez vibrácií.
Prejdite s vozidlom niekoľko km bez brzdenia, aby sa brzdový systém ochladil. Znovu skontrolujte brzdenie; ak je plynulé a bez vibrácií, brzdový systém je pripravený na bežné používanie.
Ak sa vozidlo zastaví okamžite po brzdení, teplo z kotúčov môže spôsobiť zvýšenie teploty brzdovej kvapaliny nad bod varu. V tomto prípade sa v brzdovej kvapaline vytvárajú bubliny, ktoré, keď sa vozidlo opäť začne pohybovať, ovplyvňujú brzdnú schopnosť systému, čo vedie k nebezpečenstvu smrti, zranenia a poškodenia.
 
 
Údržba
 
Ak to nie je výslovne uvedené, systém nevyžaduje žiadnu osobitnú údržbu. Opotrebovanie kotúča by sa malo monitorovať a kontrolovať, či jeho hrúbka neklesla pod stanovenú minimálnu hodnotu.

 
Všeobecné a bezpečnostné informácie
 
Tento výrobok bol navrhnutý tak, aby spĺňal všetky platné bezpečnostné normy. Výrobky nie sú určené na iné použitie, než na aké boli navrhnuté a vyrobené. Použitie na akýkoľvek iný účel alebo akákoľvek úprava či zásah do výrobku môže ovplyvniť výkonnosť výrobku a môže spôsobiť, že výrobok nebude bezpečný. Takáto úprava alebo nesprávne používanie spôsobí zánik platnosti obmedzenej záruky a môže viesť k zodpovednosti osoby, ktorá takto používa Výrobok, za zranenie osôb alebo poškodenie majetku iných osôb.
V tomto návode sa pod výstrahou „NEBEZPEČENSTVO!“ rozumejú postupy, ktorých nedodržanie s vysokou pravdepodobnosťou spôsobí vážne zranenie alebo dokonca smrť. „VAROVANIE!“ znamená postupy, ktorých nedodržanie by mohlo spôsobiť zranenie. „POZOR!“ znamená postupy, ktorých nedodržanie môže spôsobiť poškodenie vozidla. 
 
NEBEZPEČENSTVO!
  • Tento výrobok je nevyhnutný pre bezpečnú prevádzku vozidla, na ktorom je nainštalovaný, a je určený na to, aby ho inštalovala len kvalifikovaná osoba, ktorá bola vyškolená a/alebo má skúsenosti s inštaláciou a používaním, na ktoré je výrobok určený. Inštalatér musí byť vybavený vhodnými nástrojmi pre svoje remeslo a znalosťami a skúsenosťami, aby sa mohol zaoberať opravami vozidla. Nesprávna alebo nevhodná inštalácia, či už spôsobená nedôsledným a neúplným dodržiavaním tohto návodu alebo iným spôsobom, má za následok zánik platnosti obmedzenej záruky a môže viesť k zodpovednosti inštalatéra v prípade zranenia osôb alebo poškodenia majetku. Spoločnosť Brembo nenesie zodpovednosť za žiadne škody alebo zranenia spôsobené osobe, ktorá prevádzkuje vozidlo, na ktorom bol nesprávne nainštalovaný náhradný výrobok.
  • Zabráňte kontaktu maziva a iných mazív s brzdnými plochami kotúča a doštičiek, pretože by to mohlo ovplyvniť účinnosť brzdového systému a spôsobiť vážne fyzické zranenie. Nainštalujte brzdový systém súpravy GT na obe strany.
  • Pred začatím výmeny sa uistite, že materiál použitý na výmenu je vhodný pre danú značku a model vozidla.
  • Tento výrobok Brembo bol navrhnutý tak, aby spĺňal všetky platné bezpečnostné normy. Výrobky nie sú určené na iné použitie, než na aké boli navrhnuté a vyrobené.
  • Použitie na akýkoľvek iný účel alebo akákoľvek úprava či zásah do výrobku môže ovplyvniť výkonnosť výrobku a môže spôsobiť, že výrobok nebude bezpečný.
  • Použitý výrobok nahradený týmto výrobkom sa nesmie inštalovať na žiadny iný výrobok. Mohlo by dôjsť k poškodeniu majetku a zraneniu osôb vrátane smrti.
  • Vždy skontrolujte, či je hladina brzdovej kvapaliny v nádržke medzi minimálnou a maximálnou hladinou uvedenou na nádržke. Nesprávna hladina môže spôsobiť únik brzdovej kvapaliny alebo zníženú účinnosť brzdového systému. Príliš veľa alebo príliš málo brzdovej kvapaliny v nádržke môže spôsobiť, že brzdy nebudú správne fungovať a môže dôjsť k zraneniu osôb vrátane smrti.
  • Nepokúšajte sa uvoľňovať alebo uťahovať skrutky, ktoré držia polovičné strmene pohromade, alebo pripevňovať podložky alebo spojovacie tyče k telesu strmeňa, pokiaľ to výslovne nevyžaduje tento návod, a ak áno, len pre uvedené operácie.
  • Neodstraňujte skrutky s čapom.
 
VAROVANIE!
  • Počas výmeny produktu a súvisiacich položiek, ako sú brzdová kvapalina, brzdové doštičky, brzdové čeľuste a podobne, bude technik vystavený kvapalinám a častiam, ktoré môžu byť podľa platných zákonov, predpisov a nariadení považované za „nebezpečný odpad“. So všetkými takýmito odpadmi sa musí zaobchádzať, recyklovať a/alebo likvidovať v súlade so všetkými platnými zákonmi, pravidlami a predpismi. V prípade, že tak neurobíte, môže byť pôvodca nebezpečného odpadu vystavený sankciám podľa zákonov o životnom prostredí a môže dôjsť k zraneniu osôb alebo poškodeniu majetku pôvodcu alebo iných osôb.
  • Aby ste zabránili vzniku chybnej inštalácie, vyhnite sa prudkým nárazom a/alebo poškodeniu výrobku, jeho častí a komponentov, pretože to môže znížiť ich účinnosť a spôsobiť ich poruchu. V prípade potreby vymeňte akúkoľvek poškodenú časť alebo komponent.
  • Súpravy GT sa dodávajú v dvoch baleniach, aby sa odlíšili komponenty na pravej strane od komponentov na ľavej strane. Zabezpečte, aby boli jednotlivé komponenty správne namontované a nemiešajte komponenty dvoch rôznych balení.
  • Aby nedošlo k zraneniu:
    • Používajte vhodné vybavenie, aby ste zabránili vdýchnutiu prachu vznikajúceho pri čistení dielov.
    • Počas demontáže a montáže súčiastok s ostrými hranami vždy používajte rukavice.
    • Nedovoľte, aby sa povrch pokožky dostal do priameho kontaktu medi brzdové doštičky a čeľuste, pretože by to mohlo spôsobiť odreniny.
    • Vyhnite sa priamemu kontaktu s brzdovou kvapalinou, pretože môže spôsobiť podráždenie pokožky a očí. V prípade kontaktu vykonajte dôkladné vyčistenie podľa pokynov výrobcu vozidla alebo brzdovej kvapaliny.
    • Zabezpečte správne zapojenie všetkých elektrických kontaktov, skontrolujte, či sa rozsvietili výstražné kontrolky. V opačnom prípade môže nefunkčnosť výstražných svetiel spôsobiť zníženie účinnosti brzdového systému alebo poruchu brzdovej signalizácie.

UPOZORNENIA!
  • Nevyberajte brzdový krúžok zo zvona. Pri kompozitných kotúčoch sa opotrebovávajú aj zvony, preto výmena opotrebovaného plávajúceho kotúča zahŕňa kompletnú výmenu zostavy a nielen krúžku.
  • Spoločnosť Brembo vám odporúča merať počas inštalácie kmitanie kotúča, aby ste zabezpečili, že náboj, vreteno a ložisko sú v dokonalom poriadku a zarovnané. Ak tento postup nevykonáte a vyskytne sa problém s vibráciami, spoločnosť Brembo nenesie žiadnu zodpovednosť za uznanie záruky.
  • Pevné strmene, ktoré sú súčasťou súpravy, prenášajú viac vibrácií všetkých typov na brzdový pedál (okrem systému s elektronickým brzdovým systémom) a/alebo na volant.
  • Aj keď ložiská, všetky časti odpruženia kolies, puzdrá, hlavy, nápravové hriadele, ráfiky, pneumatiky atď... nie sú po obmedzenom používaní nadmerne opotrebované, musia sa pred montážou súpravy GT skontrolovať v súlade s návodom výrobcu vozidla a v prípade potreby vymeniť.
Záruka
Zaručujeme, že tento výrobok spĺňa špecifikácie výrobcu a že nemá chyby materiálu a spracovania. Záruka má obmedzenú dobu trvania dva roky od dátumu nákupu alebo dlhšiu dobu stanovenú zákonom. Záruka má obmedzenú dobu trvania dva roky od dátumu nákupu alebo dlhšiu dobu stanovenú zákonom. V prípade zistenia závady je potrebné ju nahlásiť do 60 dní od jej zistenia a do dvoch rokov od dátumu nákupu. V prípade, že sa závada potvrdí a vzťahuje sa na ňu záruka, výrobok bude opravený alebo vymenený za nový alebo dôkladne zrekonštruovaný výrobok. Záruka sa nevzťahuje na škody spôsobené úplne alebo čiastočne nesprávnym používaním, požiarom, chemickou koróziou, nedovoleným používaním alebo používaním na iné účely, ako je určené, používaním na inom modeli, ako je určené, nesprávnou inštaláciou alebo v rozpore s tým, čo uvádza výrobca, alebo zanedbaním údržby Výrobku podľa pokynov výrobcu v dodanom návode.

Je ešte niečo, na čo sa chcete opýtať?

Kontaktujte tím technickej podpory Brembo. Naši technici sa vám ozvú čo najskôr!
Návrat na zoznam
Montáž auta
Prečítajte si nasledujúci článok
Pokyny na výmenu brzdového kotúča
Zásady ochrany osobných údajov">