Pokyny na výmenu brzdových bubnov na osobných a ľahkých úžitkových vozidlách

Prosím dodržujte všetky pokyny. Rovnaké pokyny nájdete na balení brzdových bubnov. Nezabudnite ich uchovávať počas celej životnosti výrobku. V prípade predaja vozidla ich odovzdajte novému majiteľovi.
Tieto montážne pokyny sú návodom na štandardné opravy a nezohľadňujú žiadne zvláštnosti, ktoré sa môžu týkať rôznych brzdových systémov. Je potrebné podrobne dodržiavať špeciálne pokyny vydané výrobcami vozidiel a brzdových systémov. 
Pred začatím výmeny sa uistite, že náhradné diely sú vhodné pre výmenu pre danú značku a model vozidla.
 
 
Postup výmeny
 
Opísaný postup sa vzťahuje na jedno koleso a musí sa zopakovať na druhom kolese nápravy.
 
Azzera completamente la regolazione automatica o manuale dei ceppi dei freni.
1. Odstráňte kolesá.
 
2. Ručná brzda musí byť úplne uvoľnená.
 
3. Vykonajte úplný reset automatického alebo manuálneho nastavenia brzdových klátikov.
Smonta il tamburo del freno
4. Demontujte brzdový bubon.
 
VAROVANIE! Nepoužívajte žiadnu silu, aby ste nepoškodili náboje a ložiská kolies, snímače a ozubené krúžky.
VAROVANIE! Vždy používajte odporučené špeciálne nástroje.
Nel caso di tamburi dei freni con cuscinetti delle ruote e anelli dentati integrati, smonta queste parti per il successivo reimpiego
5. Pri brzdových bubnoch s ložiskami kolies a integrovanými ozubenými krúžkami tieto diely demontujte na následné opätovné použitie (platí len v prípade, že sú nepoškodené a bezchybné).
 
Predtým, ako pristúpite k ďalším krokom v postupe výmeny, odporúčame vyčistiť a skontrolovať výrobok pre ľahšiu montáž.
 
Čistenie/kontrola/prípravná montáž
 
1. Vyčistite povrch príruby/stredovej podložky v náboji kolesa, ktorý musí byť dokonale čistý, bez hrdze, otrepov a hladký; leštený povrch príruby (nepoužívajte uhlové brúsky!).
 
2. V prípade brzdových bubnov s integrovanými ložiskami kolies namontujte nové diely alebo nepoškodené a bezchybné demontované diely podľa návodu; použite špecifické odporúčané mazivo.
 
3. Namontujte nové tesniace prvky pre ložiská kolies.
 
4. Ak je prítomný, namontujte ozubený prstenec (nový alebo nepoškodený a bezchybný).
NEBEZPEČENSTVO! Všetky komponenty brzdového bubna, ako sú valce kolies, brzdové klátiky, pružiny, páky, strmene, lemy atď., sa musia pred opätovným použitím skontrolovať, či sú v bezchybnom stave; v opačnom prípade ich vymeňte.
 
5. Ak nie je uvedené inak, na novom brzdovom bubne úplne odstráňte výrobok proti korózii len v rozsahu príruby a pracovnej plochy. Skontrolujte, či je povrch príruby čistý, bez otrepov a nepoškodený. 
 
Skontrolujte, či je povrch príruby čistý, bez otrepov a nepoškodený.
Pulizia della superficie della flangia
Postup montáže
Azzera completamente la regolazione automatica o manuale dei ceppi dei freni.
1. Ak používate nové brzdové klátiky, nanovo ich nastavte.
, applicare uniformemente un velo molto sottile di olio anticorrosivo
2. V prípade samostatného náboja kolesa naneste na prírubu rovnomerne veľmi tenký film antikorózneho prípravku (nie pasty).

 

3. Vycentrujte brzdový bubon; v závislosti od typu pevnej konštrukcie pomocou skrutky alebo pomocou bezpečnostného zariadenia a/alebo pomocou kolesa. 

4. Uťahujte rovnomerne do kríža alebo (postupujte v smere hodinových ručičiek) v dvoch fázach za použitia odporúčaného uťahovacieho momentu.

5. Pri brzdových bubnoch s integrovaným nábojom kolesa vycentrujte brzdový bubon, nastavte/upevnite ložisko kolesa podľa odporúčania, uzavrite novým krytom alebo nepoškodeným a bezchybným krytom.

 

Azzera completamente la regolazione automatica o manuale dei ceppi dei freni.
6. Nastavte vôľu klátika prevádzkovej/ručnej brzdy podľa odporúčania.
Montare le ruote e serrare come al punto 13.
7. Nasaďte kolesá a utiahnite ich podľa bodu 13.

 

8. V prípade, že bol hydraulický systém otvorený, doplňte brzdový systém odporúčanou kvapalinou/odvzdušnite ho.

 
 
Záverečné kontroly
 
UPOZORNENIE! Skontrolujte, že nie sú gumené časti poškodené. V prípade potreby vymeňte.  

1. Stlačte pedál, aby sa čeľuste priblížili k bubnu. Tento postup opakujte, kým nebude zdvih pedálu taký, aký má byť.​​​​​​​
2. Skontrolujte hladinu brzdovej kvapaliny v nádržke a v prípade potreby ju doplňte.​​​​​​​
3. Vyvážte koleso.​​​​​​​
4. Namontujte späť koleso a utiahnite matice kolesa podľa pokynov výrobcu vozidla alebo podľa katalógu Brembo.
 
Testovanie a prevádzka
 
Vyskúšajte vozidlo na ceste, pričom dbajte na to, aby ste na brzdy nedupali a nedržali pedál stlačený dlhšie ako 3 sekundy; skontrolujte, či brzdy neprodukujú hluk alebo vibrácie.
Používateľ vozidla by mal najazdiť s novými kotúčmi a brzdovými doštičkami aspoň 200 km, pričom by mal brzdiť jemne a šetrne a bez aktivácie ABS.
 
NEBEZPEČENSTVO! Ak nové brzdy nie sú správne zabehnuté, brzdový systém by nemusel účinne fungovať.
 
Všeobecné a bezpečnostné informácie
Tento výrobok Brembo bol navrhnutý tak, aby spĺňal všetky platné bezpečnostné normy. Výrobky nie sú určené na iné použitie, než na aké boli navrhnuté a vyrobené. Použitie na akýkoľvek iný účel alebo akákoľvek úprava či zásah do výrobku môže ovplyvniť výkonnosť výrobku a môže spôsobiť, že výrobok nebude bezpečný.
 
Takáto úprava alebo nesprávne používanie spôsobí zánik platnosti obmedzenej záruky a môže viesť k zodpovednosti osoby, ktorá takto používa Výrobok, za zranenie osôb alebo poškodenie majetku iných osôb.
 
V tomto návode sa pod výstrahou „NEBEZPEČENSTVO!“ rozumejú postupy, ktorých nedodržanie s vysokou pravdepodobnosťou spôsobí vážne zranenie alebo dokonca smrť. „POZOR“ znamená postupy, ktorých nedodržanie môže spôsobiť fyzické zranenie, zatiaľ čo „VAROVANIE!“ znamená postupy, ktorých nedodržanie môže spôsobiť poškodenie vozidla.

NEBEZPEČENSTVO!
Pred začatím výmeny sa uistite, že náhradné diely sú vhodné pre danú značku a model vozidla. Tento výrobok je nevyhnutný pre bezpečnú prevádzku vozidla, na ktorom je nainštalovaný, a je určený na to, aby ho inštalovala len kvalifikovaná osoba, ktorá bola vyškolená a/alebo má skúsenosti s inštaláciou a používaním, na ktoré je výrobok určený.

Inštalatér musí byť vybavený vhodnými nástrojmi pre svoje remeslo a znalosťami a skúsenosťami, aby sa mohol zaoberať opravami vozidla. Nesprávna alebo nevhodná inštalácia, či už spôsobená nedôsledným a neúplným dodržiavaním tohto návodu alebo iným spôsobom, má za následok zánik platnosti obmedzenej záruky a môže viesť k zodpovednosti inštalatéra v prípade zranenia osôb alebo poškodenia majetku.
Spoločnosť Brembo nenesie zodpovednosť za žiadne škody alebo zranenia spôsobené osobe, ktorá prevádzkuje vozidlo, na ktorom bol nesprávne nainštalovaný náhradný výrobok.
 
Použitý výrobok nahradený týmto výrobkom sa nesmie inštalovať na žiadny iný výrobok. Mohlo by dôjsť k poškodeniu majetku a zraneniu osôb vrátane smrti. 
 
Vždy skontrolujte, či je hladina brzdovej kvapaliny v nádržke medzi minimálnou a maximálnou hladinou uvedenou na nádržke. Nesprávna hladina môže spôsobiť únik brzdovej kvapaliny alebo zníženú účinnosť brzdového systému. Príliš veľa alebo príliš málo brzdovej kvapaliny v nádržke môže spôsobiť, že brzdy nebudú správne fungovať a môže dôjsť k zraneniu osôb vrátane smrti. 
 
UPOZORNENIE!
Vymenené diely sa musia zlikvidovať v súlade so zákonom.
Je nevyhnutné vyhnúť sa prudkým nárazom a/alebo poškodeniu výrobku, jeho častí a komponentov, pretože to môže znížiť ich účinnosť a môže spôsobiť ich poruchu. V prípade potreby vymeňte akúkoľvek poškodenú časť alebo komponent. Aby ste predišli zraneniam, odporúčame nasledovné:
  • Počas demontáže a montáže súčiastok s ostrými hranami vždy používajte rukavice.
  • Nedovoľte, aby sa povrch pokožky dostal do priameho kontaktu s trecím materiálom brzdových doštičiek a čeľustí, pretože by to mohlo spôsobiť odreniny.
  • Používajte vhodné vybavenie, aby ste zabránili vdýchnutiu prachu vznikajúceho pri čistení dielov.
  • Rozložené elektrické komponenty chráňte pred vlhkosťou.
  • Zabráňte kontaktu maziva a iných mazív s brzdnými plochami kotúča a doštičky, pretože by to mohlo ovplyvniť účinnosť brzdového systému a spôsobiť vážne fyzické zranenie.
  • Vždy vymieňajte oba brzdové bubny na náprave, pričom použite dva dodané bubny. Pri každej výmene bubnov by sa mali vymeniť aj brzdové čeľuste.
  • Elektrické komponenty nevystavujte elektrostatickým nábojom ani nárazom, ktoré by mohli poškodiť plastové časti.
  • Zabezpečte správne zapojenie všetkých elektrických kontaktov, skontrolujte, či sa rozsvietili výstražné kontrolky. V opačnom prípade môže nefunkčnosť výstražných svetiel spôsobiť zníženie účinnosti brzdového systému alebo poruchu brzdovej signalizácie. 
Záruka
Zaručujeme, že tento výrobok spĺňa špecifikácie výrobcu a že nemá chyby materiálu a spracovania. Záruka má obmedzenú dobu trvania dva roky od dátumu nákupu alebo dlhšiu dobu stanovenú zákonom. Záruka má obmedzenú dobu trvania dva roky od dátumu nákupu alebo dlhšiu dobu stanovenú zákonom. V prípade zistenia závady je potrebné ju nahlásiť do 60 dní od jej zistenia a do dvoch rokov od dátumu nákupu. V prípade, že sa závada potvrdí a vzťahuje sa na ňu záruka, výrobok bude opravený alebo vymenený za nový alebo dôkladne zrekonštruovaný výrobok. Záruka sa nevzťahuje na škody spôsobené úplne alebo čiastočne nesprávnym používaním, požiarom, chemickou koróziou, nedovoleným používaním alebo používaním na iné účely, ako je určené, používaním na inom modeli, ako je určené, nesprávnou inštaláciou alebo v rozpore s tým, čo uvádza výrobca, alebo zanedbaním údržby Výrobku podľa pokynov výrobcu v dodanom návode.

Je ešte niečo, na čo sa chcete opýtať?

Kontaktujte tím technickej podpory Brembo. Naši technici sa vám ozvú čo najskôr!
Návrat na zoznam
Montáž auta
Prečítajte si nasledujúci článok
Pokyny na výmenu brzdových čeľustí na osobných a ľahkých úžitkových vozidlách
Zásady ochrany osobných údajov">