Útmutató a féknyereg cseréjéhez

Konvenciók
 
Az illusztrációk útmutatóként szolgálnak. Mielőtt elkezdi, győződjön meg arról, hogy a cserealkatrészek megfelelnek a jármű márkájának és típusának.

FIGYELMEZTETÉS! A féknyereg cseréje után győződjön meg arról, hogy a jármű fékvezetékei ne legyenek megcsavarodva vagy túlzottan meghajlítva, mert ez akadályozná a folyadék áthaladását. Ha szükséges, cserélje ki a fékvezetékeket jobban megfelelőkre.
 
FIGYELMEZTETÉS! Az alábbiakban leírt összes fázis során bizonyosodjon meg arról, hogy a fékfolyadék ne érintkezzen a jármű fényezett alkatrészeivel. A folyadék kifröccsenése vagy szivárgása esetén azonnal állítsa meg papírral a szivárgást.
 
Kinyitott sapka és eltávolított membrán
1. Helyezze a motorkerékpárt az állványra.
 
2. Nyissa ki a dugót (1. pont), és távolítsa el a membránt (2. pont) a kiszerelendő féknyerget ellátó fékfolyadéknál. 
A féknyereg légtelenítő dugójához csatlakoztatott tömlő és tároló.
3. Csatlakoztasson egy átlátszó csövet a féknyereg légtelenítő dugójához (3. pont), a másik végére pedig helyezzen egy tárolóedényt a folyadék összegyűjtésére.
 
4. Csavarja ki a légtelenítő dugót (3. pont) és ürítse le a hidraulikus rendszert.
Kiengedett folyadékellátó tömlő.
5. Zárja el a légtelenítő dugót és távolítsa el a gyűjtőcsövet.
 
6. Lazítsa meg a féknyereg folyadékellátó csövét (4. pont), hogy később kézzel kicsavarhassa.
Eltávolított biztonsági csapok.
7. Egy fogó segítségével távolítsa el a sasszegeket (5. pont).
Eltávolított csapok és rugók.
8. Ha szükséges, egy kalapács és egy csapvezető segítségével, távolítsa el a csapokat (6. pont).
 
9. Távolítsa el a rugót (7. pont).
Megnagyobbított fékbetétek.
10. Óvatosan válassza le a fékbetétet (8. pont) egy visszahúzó eszköz vagy más megfelelő szerszám segítségével.
Kicsavart rögzítőcsavarok.
 11. Csavarja ki a rögzítőcsavarokat (9. pont) egy villáskulccsal, és vegye le a féknyerget a motorkerékpár vázról.
 
 
A féknyeregről leválasztott folyadékellátó tömlő.
12. Fejezze be a folyadékellátó cső (4. pont) teljes leválasztását a féknyeregről.
 
13. A folyadékszivárgás elkerülése érdekében tartsa felemelve az ellátócső végét
Megtisztított tárcsa fékfelület és felszerelt távtartók.
14. Tisztítsa meg a tárcsa (10. pont) fékfelületét (11. pont) zsírtalanító, pl. SE 47 oldószer segítségével.
 
15. Helyezze fel az új féknyerget a motorkerékpárra

16. Cserélje ki az eredeti csavart (9. pont) a szállított készletből származó csavarokra.

17. Ha szükséges, szerelje fel a készletben szállított távtartókat (12. pont).

18. Helyezze be a csavarokat (9. pont) meghúzás nélkül.
A féknyereghez csatlakozó légtelenítő dugó és átlátszó cső.
19. Csatlakoztassa újra a fékfolyadék-ellátó csövet (4. pont), és húzza meg a csatlakozást egy villáskulcs segítségével az indikatív 17-20 Nm nyomatékkal.

20. Töltse fel a fékfolyadék tartályt friss folyadékkal a gyártó előírásainak megfelelően.

21. Csatlakoztasson egy átlátszó csövet a féknyereg légtelenítő dugójához (3. pont), a másik végéhez pedig helyezzen egy tárolóedényt a folyadék összegyűjtésére. 

22. Nyissa meg a légtelenítő dugót (3. pont).

23. Működtesse a fékkart.

24. Zárja vissza a légtelenítő dugót.
VESZÉLY! Ne engedje el a kart nyitott légtelenítő dugó mellett, mert ezzel levegőt szívna a hidraulikus rendszerbe.
Meghúzott féknyereg rögzítőcsavarok.​​​​​​
25. Engedje el a fékkart.

26. Csavarja ki a légtelenítő dugót.

27. Működtesse a fékkart.

28. Ismételje meg az előző négy pontot, amíg már nem jönnek ki légbuborékok, és a fékkar szokásos ellenállása vissza nem áll.
 
29. Zárja el a légtelenítő dugót és távolítsa el az átlátszó csövet.

30. Húzza meg a légtelenítő dugót 12÷16 Nm nyomatékkal.

31. Nyomás alatt álló rendszernél húzza meg a féknyereg összes rögzítőcsavarját (9. pont) a jármű gyártója által előírt meghúzási nyomatékkal. (indikatív érték: 46 Nm).
Gondosan megtisztított membrán és a fékfolyadék tartályra visszahelyezett fedél.
32. Légtelenítés után a fékfolyadék a tartályban a minimális szinten áll. Teljesen húzza vissza a dugattyúkat, kézzel nyomja meg a fékbetéteket, majd töltse fel a rendszert.

33. Alaposan tisztítsa meg a fékfolyadék tartály membránját (2. pont), és távolítsa el az összes folyadékmaradványt.

34. Helyezze vissza a membránt és a dugót (1. pont) a fékfolyadék tartályra, és húzza meg az összes lehetséges csavart.
VESZÉLY! Ha bármilyen szivárgást észlel a féknyeregből, ismételje meg a fenti teljes eljárást az ok megállapítása és a hiba elhárítása érdekében
35. Vegye le a motorkerékpárt az állványról.
 
 
Általános és biztonsági információk
 
Ezt a terméket úgy tervezték, hogy megfeleljen az összes vonatkozó biztonsági szabványnak. A termékek nem attól az adott felhasználástól eltérő használatra készültek, amelyre tervezték és gyártották azokat. Bármilyen más célra történő felhasználás, a termék bármilyen módosítása vagy meghamisítása befolyásolhatja annak teljesítményét, és a termék nem biztonságossá válhat. Az ilyen módosítás vagy nem megfelelő használat érvényteleníti a korlátozott jótállást, és a terméket így használó személy felelősségre vonható mások testi sérüléséért vagy az anyagi károkért.
A jelen útmutatóban használt ”VESZÉLY!” olyan eljárásokat jelent, amelyek be nem tartása esetén nagyfokú a valószínűsége annak, hogy súlyos sérülést vagy akár halált is okoznak. A "FIGYELEM!" olyan eljárásokat jelent, amelyek be nem tartása sérülést okozhat. A "VIGYÁZAT!" olyan eljárásokat jelent, amelyek be nem tartása a jármű károsodásához vezethet. 
 
VESZÉLY!
  • Ez a termék létfontosságú annak a járműnek a biztonságos üzemeltetéséhez, amelyre fel van szerelve, és csak olyan képzett, minősített személy szerelheti be, aki képzett és/vagy jártas a termék rendeltetésszerű beszerelésében és használatában.
  • A beszerelést végző személynek rendelkeznie kell a szakmájának megfelelő szerszámokkal és a járműjavításhoz szükséges tudással és tapasztalattal. A nem rendeltetésszerű vagy helytelen beszerelés, akár a jelen útmutató pontos és teljes be nem tartása miatt, akár más okból történik, érvényteleníti a korlátozott garanciát, és személyi sérülés vagy anyagi kár esetén a beszerelést végző felelősségre vonható.
  • A Brembo nem vállal felelősséget olyan károkért vagy sérülésekért, amelyeket olyan személy okoz, aki nem megfelelően beszerelt cserealkatrészeket használó járművet üzemeltet.
  • Kerülje a zsír és más kenőanyagok érintkezését a tárcsa és fékbetétek fékező felületeivel, mert ez befolyásolhatja a fékrendszer hatékonyságát és súlyos fizikai károsodást okozhat.
  • A jelen Termék cseréjére használt terméket nem szabad más termékre felszerelni. Anyagi kár és személyi sérülés következhet be, beleértve a halált is.
  • Mindig ellenőrizze, hogy a fékfolyadék szintje a tartályban a tartályon feltüntetett minimális és maximális szint között legyen. A nem megfelelő szint a fékfolyadék szivárgását vagy a fékrendszer hatékonyságának csökkenését okozhatja. Túl sok vagy túl kevés fékfolyadék a tartályban a fékek nem megfelelő működését válthatja ki, ami személyi sérülést, akár halált is okozhat.
 
 
FIGYELEM! Ne használjon éles szerszámokat a gumi részegységek beszerelése során, mert károsíthatja azokat. Feltétlenül cserélje ki a sérült részegységeket.
 
 
FIGYELMEZTETÉS! 
  • A hibás beszerelés elkerülése érdekében kerülje a termék, annak alkatrészei és részegységei éles megütését és/vagy károsítását, mivel ez ronthatja hatékonyságukat és hibás működést okozhat. Ha szükséges cserélje ki a sérült alkatrészeket vagy részegységeket.
  • A termék és a kapcsolódó tételek, például fékfolyadék, fékbetétek, fékpofák és hasonlók cseréje során a beszerelést végző olyan folyadékoknak és alkatrészeknek van kitéve, amelyek a vonatkozó törvények, szabályok és előírások szerint „veszélyes hulladéknak” minősülhetnek. Minden ilyen hulladékot az összes vonatkozó törvénynek, szabálynak és előírásnak megfelelően kell kezelni, újrahasznosítani és/vagy ártalmatlanítani. Ennek elmulasztása a veszélyes hulladék létrehozójára a környezetvédelmi törvények értelmében büntetést vonhat maga után, és testi sérülést vagy anyagi kárt okozhat a létrehozó vagy mások számára.
  • A sérülések elkerülése érdekében:
    • Használjon megfelelő felszerelést, hogy megakadályozza az alkatrészek tisztítása során felgyülemlett por belégzését.
    • Mindig viseljen kesztyűt az éles szélű alkatrészek szét- és összeszerelése során.
    • Ne engedje, hogy a bőr felületek közvetlenül érintkezzenek a fékbetét és a fékpofa között, mert ez horzsolást okozhat.
    • A zúzódás veszélye miatt ne helyezze a kezét a féknyereg rögzítőfészkeibe a dugattyúk sűrített levegővel történő eltávolításakor.
    • Kerülje a fékfolyadékkal való közvetlen érintkezést, mert irritációt okozhat a bőrnél és a szemnél. Érintkezés esetén alaposan tisztítsa meg a jármű vagy a fékfolyadék gyártójának utasításai szerint.
    • Ne tegye ki az elektromos alkatrészeket elektrosztatikus töltésnek vagy ütésnek, mert azok károsíthatják a műanyag részeket.
    • Óvja a szétszerelt elektromos alkatrészeket a nedvességtől.
    • Győződjön meg az egyes elektromos érintkezők helyes csatlakoztatásáról, és ellenőrizze, hogy a figyelmeztető lámpák felgyulladjanak. Ellenkező esetben a figyelmeztető lámpák működésének hiánya a fékrendszer hatékonyságának csökkenését vagy a fékjelzés meghibásodását okozhatja.
Garancia
Garantáljuk, hogy ez a termék megfelel a gyártó specifikációinak, valamint hogy mentes az anyag- és gyártási hibáktól. A jótállás korlátozott időtartama a vásárlás napjától számított két év, vagy a törvényben meghatározott hosszabb időtartam. A jótállás korlátozott időtartama a vásárlás napjától számított két év, vagy a törvényben meghatározott hosszabb időtartam. Ha felfedez egy hibát, azt a felfedezéstől számított 60 napon belül és a vásárlástól számított két éven belül jelenteni kell. Abban az esetben, ha a hiba megerősítést nyer, és a garancia hatálya alá tartozik, a terméket megjavítjuk, vagy kicseréljük egy új, vagy alaposan feljavított termékre. A garancia nem terjed ki a részben vagy egészben helytelen használatból, tűzből, vegyi korrózióból, illegális használatból vagy a rendeltetéstől eltérő célra, a rendeltetéstől eltérő modellen történő használat, hibás beszerelés miatt, vagy a gyártó által jelzettel ellentétesen okozott károkra, vagy a terméknek a gyártó által a mellékelt útmutatóban előírt karbantartásának elmulasztása miatt.

Is there anything else you want to ask?

Contact the Brembo technical support team. Our technicians will get back to you as soon as possible!
Return to the index
Motorkerékpár felszerelés
Read the next article
Útmutató a féknyereg cseréjéhez – Rögzített motorkerékpár féknyereg
Adatvédelem">